Badkamer verbouwen, begin met de begroting

Badkamer verbouwen, begin met de begroting

Een badkamer verbouwen doe je niet zomaar. Er komt heel wat bij kijken. Het is niet alleen een verbouwing maar kost ook veel geld. Je kunt ook bijvoorbeeld tegen onverwachte problemen aanlopen tijdens de renovatie badkamer. Het is dan ook belangrijk dat je begint met een begroting zodat je de verbouwing van je badkamer soepel kunt laten verlopen. Een voorbereidend werk kan een verbouwing vlot en aangenaam laten verlopen. Je kunt een planning vooraf maken waardoor je tijdverlies, frustraties en onvoorziene kosten voorkomt. Hoe je dat kunt doen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Begin met een grondplan voor je renovatie badkamer

Je begint met het maken van een grondplan. De meeste meubels voor de badkamer hebben een standaardafmeting waardoor je niet alles hoeft op te meten. Je kunt het grondplan op een blad uittekenen. Dit doe je op de schaal 1/50. Alle afstanden worden berekend in centimeters en die deel je door 50. Op een A4 blad hebben badkamers plaats tot 10 meter breed. Maak dan kaartjes op dezelfde schaal met de elementen die je wilt gaan plaatsen in jouw badkamer.

Het enige wat je zelf dan nog moet doen is het puzzelen met de indeling. Dat doe je totdat je zelf tevreden bent met de voorbereide indeling. Als je gaat starten met de renovatie badkamer dan weet je al waar alles moet komen te staan. Het zal zeker een verschil maken bij kosten badkamer verbouwen omdat je geen fouten maakt tijdens de renovatie omdat je precies weet welke indeling je wilt.

In het grondplan kun je de kosten van badkamer verbouwen zetten. Dat doe je door alle materialen, sanitaire meubelen en tegels eraan toe te voegen. Een renovatie badkamer kost geld en door alles in het grondplan te zetten weet je waar je aan toe bent. Houdt hierbij ook rekening met eventuele onvoorziene kosten. Wil je een vakman inhuren voor sommige klussen? Zorg dat deze kosten ook in je grondplan staan.

De sanitaire meubelen, tegels en materialen kopen

Voordat je begint met de renovatie badkamer is het belangrijk dat je de materialen, de tegels en de sanitaire meubelen gaat kopen. Zorg dat je deze al in huis hebt voordat de renovatie van je badkamer start. Je wilt namelijk dat alles soepel verloopt tijdens de verbouwing van de badkamer. Voor sommige sanitaire meubilair moet je soms weken nog wachten dus op tijd deze zoeken en vinden is belangrijk.

Een badkamer uitbreken en leidingen en afvoerbuizen controleren

Als je alle materialen, meubilair voor de badkamer en de tegels in huis hebt kun je beginnen met het uitbreken van de badkamer. Wanneer dit gebeurd is kun je de leidingen, toevoerkranen en de afvoerbuizen controleren of deze nog goed werken. Zie je bijvoorbeeld kalkvorming of kraantjes die moeilijk open en dicht gaan dan kun je deze beter direct vervangen. Je voorkomt dan onverwachtse problemen in de toekomst.

Heb je nog budget over dan kan het ook lonend zijn om een waterontharder te laten plaatsen. De leidingen slibben dan niet dicht en je krijgt geen vuile kalkplekken op je badkamer sanitair. De kosten badkamer verbouwen zullen minder zijn dan wanneer je alles weer opnieuw moet doen.

De kosten badkamer verbouwen per onderdeel

Wanneer je begint aan een renovatie badkamer kunnen de kosten flink oplopen. De prijs van je badkamer is afhankelijk van een aantal factoren. Een van de factoren is het materiaal dat je kiest voor je badkamer. Een andere factor die mee kan spelen is of je zelf de badkamer renoveert of dat je deze laat verbouwen. Om je een beter beeld te geven van de kosten beschrijven we je de kosten per onderdeel. De volgende onderdelen komen aan bod:

  • De prijs badkamertegels
  • De prijs van een badkamermeubel
  • De prijzen van het sanitair
  • De totale kosten badkamer verbouwen
  • Het zelf uitvoeren of kiezen voor een vakman bij renovatie badkamer

De prijs badkamertegels

Als je kiest voor kwalitatieve keramische tegels voor je badkamer beginnen deze bij € 25,- per vierkante meter. Dit kan oplopen tot € 70,- per vierkante meter. Je mag voor een kostenraming gemiddeld rekenen op € 60,- per vierkante meter. Wil je de tegels laten plaatsen door een vakman dan kun je daar nog eens € 50,- per vierkante meter bijrekenen. In deze prijs zit wel de lijm, het voegsel en de andere benodigdheden voor de tegels te plaatsen.

De prijs van een badkamermeubel

De prijs van een badkamermeubel kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een goedkoop meubilair voor je badkamer kan tussen de € 700,- en € 1250,- kosten. Een badkamer meubilair dat hoogwaardig en kwalitatief is kan € 1500,- tot € 3500,- gaan kosten. Het is afhankelijk van je budget wat je gaat kiezen. Laat je het doen door een vakman moet je rekening houden met een extra budget. Je kunt de kosten eventueel drukken wanneer je het oude badkamer meubilair zelf eruit breekt.

De prijzen van het sanitair

De prijzen van het sanitair kunnen verschillend zijn. Je hebt het dan over het bad, de douche, de kranen en het toilet. Je kunt al gauw rekenen met een budget van € 2500,- voor een complete basis badkamer sanitair. Wil je hoge kwaliteit aan sanitair dan kan dit oplopen tot maar liefst € 7500 euro.

De totale kosten renovatie badkamer

Voor een basis renovatie badkamer heb je een budget nodig van minimaal € 10,000 euro. Wil je een badkamer met hoogwaardige materialen of de nieuwste snufjes dan kunnen de kosten badkamer verbouwen flink oplopen. Je moet dan zeker denken aan een budget van € 25,000 euro voor je badkamer.

Het zelf uitvoeren of kiezen voor een vakman bij de renovatie

Als je zelf de badkamer gaat verbouwen kan dit al voor € 5000,- wanneer je werkt met minder duurzame materialen. Je zult ook nauwkeurig op je budget moeten letten maar het is mogelijk. Kies je voor betere materialen betaal je altijd meer. Wanneer je een vakman inhuurt zul je te maken krijgen met extra kosten die je moet betalen.