Cilindersloten die bij jouw huis past

Cilindersloten die bij jouw huis past

Een van de belangrijkste dingen naast je huis leefbaar maken, is je voordeur en daarbij een goede cilinder. Het is de sleutel waarmee je je huis binnenkomt en ook mee afsluit. Dit moet op een makkelijke en veilige manier gebeuren. Maar hoe kies je het beste een cilinderslot die bij jouw past. Lees snel verder voor een aantal handige tips.

De cilinder

Je zult je vast afvragen wat precies een cilinder is. Een cilinder of cilinderslot, beide woorden hebben dezelfde betekenis, maakt het mogelijk dat een deur afsluitbaar is. Een cilinder dient als het ware als een aandrijfmechanismen, hierbij zijn in de meeste gevallen de cilinder en het slot twee aparte onderdelen.

De mogelijkheden

De meest voorkomende cilindersloten zijn de insteeksloten en oplegsloten. De naam doet het verschil missen al vermoeden, maar bij een insteekslot zit de cilinder in de deur verwerkt en bij oplegsloten zit het erop. Bij beide sloten horen ook andere cilinders en kan er gekozen worden voor een hele of halve cilinder. Het verschil tussen beide is dat je bij een hele cilinder de deuren aan beide kanten kunt afsluiten en bij een halve slechts vanaf één kant.

Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden en functies voor cilindersloten. Hierbij kun je ervoor kiezen om een cilinder te laten functioneren als er bijvoorbeeld een sleutel aan de andere kant van de deur zit of kun je dezelfde sleutel voor verschillende deuren laten gebruiken. Ook is er een keuze over de bediening van het slot, hierbij zijn de mogelijkheden voor binnenshuis om via een drukknop of sleutel de deur open te doen. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor het kiezen van de juiste cilinder voor in jouw huis.

Veiligheid van de cilinders

We willen het natuurlijk niet, maar bij sommige cilinders is het makkelijker om in te breken dan bij andere en hiervoor zijn er dan ook verschillende keurmerken. Om de keuze te maken van beste cilinder is het handig om te kijken of het slot een SKG-keurmerk bezit. Hiermee kan het afbraakproces vertraagd worden of slaan inbrekers jouw huis misschien helemaal over.

Er zijn verschillende soorten cilinders en profielen voor het kiezen van het cilinderslot voor in jouw deur. Je moet hierbij nagaan welke keuze je wilt en vanuit daar de keuze van een cilinderslot gaan bepalen. Daarnaast moet je bij het kiezen ook rekening houden of je cilinder een SKG keurmerk heeft, zodat deze goed beveiligd wordt en inbrekers geen kans maken.