Je huis verkoelen en verwarmen met een airco, voordeliger?

Vandaag de dag zijn we heel bewust bezig met onze stookkosten, want als je niet een beetje oppast zul je zien dat de kosten de pan flink uit kunnen rijzen. Dit willen we natuurlijk geen een van allen, waardoor het handig is te kijken wat nu wel voordeliger is. Misschien heb je al eens gedacht aan het nemen van een airco voor de zomerperiode, maar wist je dat er ook airco’s zijn die kunnen verwarmen? Super handig, maar is dit nu eigenlijk wel echt zo voordelig als het lijkt? Tijd om dit eens onder de loep te nemen en misschien kom je er dan juist achter dat het een flinke besparing zou kunnen opleveren.

Talloze airco’s

Er zijn tegenwoordig talloze airco’s, maar niet alle airco’s kunnen verkoelen en verwarmen. De ruimte is ook wel belangrijk bij het kopen van een airco. Hiermee bedoelen we eigenlijk dat niet iedere airco geschikt is voor dezelfde ruimte. Een kleine airco werkt prima in de wat kleinere ruimtes, maar voor een grote ruimte heb je ook een airco nodig die deze ruimte goed kan verkoelen en verwarmen. Je kunt hierbij denken aan een bepaalde overcapaciteit waar je rekening mee kunt houden. Wat weet jij van de ruimte die jij wilt verkoelen en/of wilt verwarmen? De inhoud van de ruimte is eenvoudig uit te rekenen, maar blijkt het dat jij dit lastig vindt, dan kun jij hier natuurlijk ook een beetje hulp bij inschakelen. Zo weet jij namelijk precies welke airco jij het beste kunt gebruiken voor het verkoelen en verwarmen?

Verkoelen tijdens de zomer

Wanneer het bloedje heet is in de zomer, dan proberen we het huis zo goed als mogelijk te verkoelen. Dit valt natuurlijk niet mee, want als je niets doet heb je de warmte zo in je huis. Een airco geeft je tijdens deze snikhete dagen heerlijke verkoeling, zodat je huis wel behaaglijk blijft. Want zeg nu eerlijk, slapen met die verschrikkelijke hete dagen is nauwelijks te doen. Wist je dat er airco’s zijn die je hele huis kunnen verkoelen, je zou je voor je overgaat tot aanschaf eerst kunnen laten voorlichten. Dit is ook handig als je van plan bent je huis te verwarmen met de winterdag.

Verwarmen in de winter

Omdat we vandaag de dag op zoek zijn naar mogelijkheden is het handig je iets meer te verdiepen in airco’s die ook kunnen verwarmen. Misschien heb je gedacht aan een elektrische kachel, maar dit zijn veelal flinke stroomverbruikers. Een airco verbruikt ook wel stroom natuurlijk, maar waarschijnlijk zal dit een stuk minder zijn. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe je deze gaat gebruiken en of je het de hele dag aan laat staan. Als je hier goed mee om gaat, dan zou je weleens flink kunnen profiteren van een aantal voordelen. Een van die voordelen is besparen op die verschrikkelijk hoge stookkosten.

Is de airco voordeliger dan gas?

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij eenvoudig, want je kunt je huis beter met een airco verwarmen. Gas is namelijk een heel stuk duurder dan stroom, waardoor ook jij flink kunt besparen op de stookkosten. Natuurlijk is de airco misschien wat prijzig in aanschaf, maar deze verdien je binnen afzienbare tijd zo weer terug. De normale cv-ketel is niet snel op temperatuur, terwijl de airco dit wel is. Ook dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een airco.

Gelijkmatig verwarmen

Het verwarmen met de cv-ketel is lastiger dan met een airco. De warmte glijdt namelijk langs de radiatoren, waardoor de warme lucht eerst omhoog moet stijgen voor je het aangenaam krijgt. De airco werkt op een hele andere manier, want deze verwarmt de ruimte gelijkmatig. De airco blaast de warmte namelijk in de ruimte in, hierdoor wordt de ruimte eenvoudiger en sneller warm. Het blazen kan een beetje vervelend zijn, wanneer je hier volop in zit en je de luchtstroom voelt. Dit is eenvoudig te vermijden, door niet direct in de luchtstroom te gaan zitten. Wist je dat de lucht een stuk droger aan kan voelen, dan met verwarmen door middel van radiatoren?

Je kunt een airco combineren met zonnepanelen

Het kan nog een stuk goedkoper, wanneer je de airco combineert met de zonnepanelen. Door gebruik te maken van een airco voor verkoelen en verwarmen kan de energie wat omhoog gaan in de kosten. Dit extra verbruik op de energie is te compenseren, wanneer je gebruik zult maken van zonnepanelen. Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat je stroom opwekt, zodat je eigenlijk geen kosten hebt voor meer energie gebruik.

Je huis verkoelen en verwarmen met een airco

Als je wilt gaan verduurzamen in je woning, dan is de airco ook een perfecte uitkomst. Je bent hiermee niet alleen voorbereid op deze tijd, maar je bent ook voorbereid op de toekomst. Met een airco draag je namelijk ook een steentje bij aan een duurzamer leven. Wist je dat er ook systemen zijn, waarbij er gebruikgemaakt wordt van de allernieuwste technologieën? Deze zullen bijdragen aan het hoogst haalbare rendement en zo weet jij ook zeker dat je maximaal kunt besparen.

De voordelen op een rijtje

  • Met een airco is de ruimte die je wilt verwarmen veel sneller op temperatuur.
  • Het verwarmen met een airco is aanzienlijk voordeliger dan stoken op gas.
  • In de zomer gebruik je de airco voor de lekkerste verkoeling van je huis.
  • Een airco biedt nog meer voordelen in combinatie met zonnepanelen.
  • Je bent een stuk duurzamer bezig.

Kent het ook nadelen?

Alles heeft voor- en nadelen, zo ook een airco. Als je meerdere ruimten wilt verwarmen zou je namelijk een Multi-split airco nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat de aanschafkosten enigszins duurder uitpakken dan je in eerste instantie had verwacht. Een ander nadeel zou kunnen zijn het geluid dat er vanaf komt. Een airco is namelijk niet geluidsstil. Tot slot is een airco niet te combineren met andere verwarmingssystemen, hoewel dit misschien wel mogelijk is met een warmtepomp. Wil jij je huis ook gaan verkoelen en verwarmen met een airco?