Muziek terwijl je werkt

Muziek terwijl je werkt

Tenzij je het vak der openhartchirurgie bedrijft of een yogacentrum runt, is muziek op de werkplek vrijwel altijd een aangename vorm van afleiding. Zeker tijdens het (ver)bouwen! Hoewel bouwvakkers niet meer hun eigen gezongen versies van de hits van Elvis van de steigers laten schallen, zal muziek tijdens het werk een belangrijkere rol blijven spelen dan je denkt.

Muziek als krachtcentrale

Het is wetenschappelijk bewezen dat de juiste nummers als een soort doping kunnen werken. Een bouwer loopt wel eens tegen probleempjes aan of heeft simpelweg even de puf niet meer om precies datgene te realiseren wat de architect in gedachten heeft. Dan kan een uptempo dance-, soul-, rock- of popnummer hernieuwde krachten geven. Muziek als krachtcentrale dus: een leverancier van energie, maar dan net even anders. AC/DC, The Power Station, Electric Six, sommige artiesten hebben zich er zelfs door laten inspireren bij het kiezen van een naam.

De hoge hitjeshoed van Gerard Ekdom

In vroeger tijden waren het vooral de bouwvakkers zelf die een lied op de steigers lieten klinken, zong Herman van Veen in het nostalgische Hilversum 3. Maar uitgerekend op dat radiostation, later 3FM geheten, bleek het programma Arbeidsvitaminen één van de populairste Nederlandse radioshows ooit. Nu is het op Radio 5 te horen, voorheen waren er dagelijks talloze werknemers die ‘s morgens de vroege uurtjes met Evers Staat Op doorkwamen, om vervolgens tussen 9 en 12 al werkend te checken welke hits DJ Gerard Ekdom nu weer uit de hoge hoed zou toveren.

Het goede gevoel

Zoals gezegd zijn de Arbeidsvitaminen verhuisd naar een minder beluisterde zender en hebben de streamingdiensten zich aangediend als alternatief. Maar over het algemeen zaten de nummers die Ekdom draaide nooit ver van het ‘goede gevoel’ af: het waren veelal swingende soulkrakers zoals Everybody needs somebody to love (The Blues Brothers), In the midnight hour (Wilson Pickett) en We gotta get out of this place (The Animals) die menig werknemer aan de gang hielden. Niet geheel toevallig was dat ook muziek waar soldaten in Vietnam moed uit putten.

Dance, dance, dance

Welke genres men ook kiest, depressieve ballads of barokke composities zijn het zelden. Het karakter van de muziek is opzwepend en uptempo en ook moderne artiesten dragen bij aan het energielevel: Shake it off van Taylor Swift of het onvolprezen Can’t stop the feeling! van Justin Timberlake kunnen ook net even dat extra zetje geven. Je zou het zelf uit kunnen proberen, een uurtje zonder muziek werken. Pas dan besef je hoe belangrijk muziek is en weet je wat je mist.