Uit deze soorten airconditioning kun je kiezen in huis 

Uit deze soorten airconditioning kun je kiezen in huis 

De Europese zomers worden steeds warmer, ook in Nederland zijn temperaturen van ver boven de 30 graden Celsius niet langer uniek. Hoe houd jij het hoofd én je woning koel op deze warme dagen? Steeds meer huishoudens kiezen voor het gebruik van airconditioning binnen hun woning. Je hebt hierbij keuze uit verschillende soorten airco. Dit artikel zet de meest voorkomende varianten voor je op een rijtje. Het helpt bij het maken van een weloverwogen keuze, wanneer je besluit ook in je eigen woning een airco te monteren. 

Tip: kijk bij de overweging van de aanschaf van een airco ook eens naar een warmtepomp, ter vervanging van de cv-ketel. Met een moderne warmtepomp is het namelijk niet alleen mogelijk je woning te verwarmen; je kunt met een warmtepomp ook ruimtes in huis koelen.

Mobiele airco als snelste oplossing voor thuis

Wanneer je ruimtes in huis op korte termijn wilt kunnen koelen is een mobiele airco een interessante en voordelige optie. Voor deze airco hoeft er niets in huis te worden aangepast. Daarbij biedt dit type airco de mogelijkheid om deze te verplaatsen; je kunt de airco gebruiken in de ruimte waar je bent. Een mobiele airco werkt op basis van koelvloeistof; het model zuigt de warme lucht uit de kamer en koelt deze vervolgens. Let bij de aanschaf van een mobiele airco op handige functies als een timer, verschillende standen en bijvoorbeeld de mogelijkheid om het model ook als ventilator te gebruiken.

Monoblock airco aan de wand monteren

Een van de alternatieven voor een mobiele airco in huis is een monoblock airco. Deze modellen airco’s zorgen voor het afzuigen van de warme lucht uit een kamer binnen je woning, om deze warme lucht vervolgens direct naar buiten af te voeren. Voor een monoblock airco heb je geen buitenunit nodig. Een monoblock airco is logischerwijs niet te verplaatsen, deze zit vast aan de wand.

Split airco als alternatief voor een monoblock airco

Waar een monoblock airco geen buitenunit nodig heeft om de warme lucht af te kunnen voeren, maakt een split airco daar wel gebruik van. Een split airco werkt net als de mobiele airco op basis van koelvloeistof. De binnenunit van deze modellen zuigt de warme lucht uit de kamer en koelt dit vervolgens met de koelvloeistof. De warmte wordt middels de buitenunit afgevoerd. 

Welke van deze drie modellen airco’s het meest geschikt is voor het koelen van de ruimtes in jouw woning, hangt van verschillende factoren af. Laat je adviseren door een aanbieder van de diverse soorten airco’s.