Veel voorkomende oorzaken van burenruzies

Veel voorkomende oorzaken van burenruzies

Het is soms vermakelijk en tegelijk frustrerend om naar te kijken op tv, wanneer er een rijdende rechter aan te pas moet komen om een burenruzie ‘op te lossen’, want vaak is na de uitspraak het gemor van met name de verliezende partij niet verstomd. Kom je er zelf in terecht, dan kan dat je welzijn en woonplezier vergallen. Wat zijn de bekendste oorzaken van burenruzies?

Overhangende boom

De eerste is de boom die jij misschien als prachtige blikvanger beschouwt, maar waar anderen graag de zaag in willen zetten. Vanzelfsprekend moet de boom in ieder geval regelmatig gesnoeid worden zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan bij een storm. Wanneer rondvliegende takken andermans bezittingen beschadigen krijg je gesteggel met een aansprakelijkheidsverzekering en dan staat die boom symbool voor veel meer dan alleen onenigheid. Let wel: bomen zijn vaak monumenten en mogen niet zomaar omgehakt worden. Een ruzie voorkom je door niet tot die storm te wachten en in ieder geval een erkende bomenverzorger in de arm te nemen. Deze gaat de boom te lijf met respect, waar hoveniers nogal eens letterlijk de botte bijl hanteren.

Recht van overpad

Mensen die continu over jouw grens gaan en hun (overschrijdende) gedrag niet veranderen, krijgen altijd wel ruzie, met iedereen en overal. Het is niet gezegd dat er een bepaalde formule is waarmee je ruzie voorkomt, anders zouden er ook geen oorlogen bestaan. In de welbekende kwestie recht van overpad is het vooral een kwestie van inlevingsvermogen en redelijkheid betrachten. Ja, het is vervelend als jij de tuin op orde staat te maken en de buurman opeens ongevraagd door je poort loopt omdat hij denkt dat hij dat recht heeft. In de meeste gevallen is het recht van overpad notarieel vastgelegd en is er geen ruimte voor gevoel. Voorkomen van misverstanden doe je door als nieuwe buren direct de materie samen te bespreken.

Geluidsoverlast

“Hoe kan het toch dat mensen met de slechtste muzieksmaak hun platen het hardst draaien?” is een veelgehoorde vraag. Maar bij geluidsoverlast gaat het niet om smaak, op den duur gaat elk genre irriteren. Net als een zaagmachine of hard gepraat tijdens feestjes in de aanpalende tuin. Het zijn geluiden waar je niet om vraagt en ze zijn niet te negeren, tenzij je oordoppen in doet of zelf heel veel lawaai gaat maken. Wat je buren voor geluid produceren, daar heb je geen controle over, maar geef zelf het goede voorbeeld: vraag of ze last hebben van jouw activiteiten, waarschuw ze als je een feestje geeft en hou je aan de ongeschreven wet dat het na 22.00 uur rustig wordt. Een beetje redelijke buur houdt dan ook rekening met jou.