Verhuizen of verbouwen? Zo maak je een goede keuze

Verhuizen of verbouwen? Zo maak je een goede keuze

Er komt een tijd dat je huis niet meer voldoet aan je woonwensen. Dat kan zijn omdat je te weinig ruimte hebt bijvoorbeeld. Je kunt op dat moment twee dingen gaan doen. Je zou kunnen gaan verhuizen naar een grotere woning of je gaat het huis verbouwen. Het is afhankelijk van je situatie. Kun je beter een woning zoeken of is het slim voor je om het huis aan te passen. Voor een verbouwing moet er ook genoeg ruimte zijn om te verbouwen. Om te beginnen kun je de woonwensen en het budget bepalen. Je kunt een keuze maken door te weten wat de voor- en nadelen zijn van een verhuizing of verbouwing.

Wat zijn de voordelen van verbouwen?

Als je gaat verbouwen blijf je in de fijne buurt wonen waar je nu woont. Je kent vaak de mensen die vlakbij wonen. Het voordeel van een verbouwing is dat je meer ruimte kunt creëren in het huis waardoor die in waarde stijgt. Je kunt bij een verbouwing het huis energiezuiniger maken. Je maakt het huis fijner door te verbouwen maar hoeft niet alle spullen te verhuizen.

Wat zijn de nadelen van verbouwen?

De nadelen van een verbouwing zijn vooral de rommel en de herrie die je huis zal hebben. Je zult last hebben van stof en gereedschap die veel lawaai maakt. Dat kan vervelend zijn tijdens een verbouwing. Het is mogelijk dat je tijdelijk je huis moet verlaten tijdens een verbouwing. Als je de keuken of badkamer wilt verbouwen kun je hier geen gebruik van maken. Een verbouwing kan meer kosten dan de waardestijging van je huis.

Een verbouwing aan je huis kost geld. Wanneer je eigen geld hebt kun je dat aanspreken. Soms is het nodig om een persoonlijke lening af te sluiten of een doorlopend krediet. Misschien heb je wel een tweede of hogere hypotheek nodig om te gaan verbouwen. In een verbouwing gaat veel tijd zitten.

Een aannemer inschakelen voor een grote verbouwing

Als je gaat verbouwen kost het geld. Er gaat in het verbouwen van je huis veel tijd zitten. Het klussen is ook niet voor iedereen weggelegd waardoor je hulp moet aannemen die de klus kan doen. Dit gaat je ook geld kosten voor de uren die gemaakt worden en voor maken. Wil je groots verbouwen dan is een aannemer inschakelen voor de verbouwing raadzaam wanneer je dit zelf niet allemaal kan.

Je kunt rekening houden met de kosten voor de aannemer door offertes op te vragen. Je krijgt dan een goed beeld van de kosten van iedere offerte en kan deze vergelijken. Let er ook op wat je krijgt voor het bedrag. Je kunt bijvoorbeeld aan een aannemer vragen hoe het zit meer werkzaamheden dan is afgesproken. Zit dat in de offerte prijs of wordt het later pas berekend. Vraag altijd uitleg aan de aannemer zodat je een goede keuze kunt maken.

Maak met een aannemer duidelijke afspraken. Het is soms mogelijk dat er op de offerte alleen stelposten staan. Bespreek voor de werkzaamheden een vast bedrag af met je aannemer. Een aannemer kan duurder of goedkoper uit zijn wanneer de werkzaamheden zijn gedaan. Wanneer je de bouwmaterialen zelf regelt kan dat je kosten besparen. Vraag aan de ondernemer of het mogelijk is dat je zelf de bouwmaterialen aanschaft.

Wanneer je gaat verbouwen houdt dan altijd rekening met onvoorziene kosten. Leg een bepaald bedrag hiervoor apart. Je komt dan niet voor verrassingen te staan. Wanneer je klusmannen hebt ingehuurd kijk dan geregeld mee met de verbouwing. Een kleine fout kan sneller hersteld worden wanneer je die ziet.

Wat zijn de voordelen van verhuizen?

Als je gaat verhuizen kom je terecht in een andere omgeving. Dat kan fijn zijn wanneer je dichter bij familie wilt wonen of dichter bij je werk. Je kunt het huis tegen een leuke prijs verkopen in de huidige woningmarkt. Je kunt naar een woning op zoek die past bij je woonwensen. Misschien wil je wel kinderen waardoor je groter wilt wonen. Je kunt een huis kopen die aansluit op je toekomstplannen omdat bepaalde dingen niet realiseerbaar waren door een verbouwing. Je wilt een gelijkvloerse woning of een tuin op het zuiden.

Wat zijn de nadelen van verhuizen?

Je kunt te maken krijgen met bijkomende kosten. Je kunt dan denken aan makelaars of notariskosten. De huizenprijzen zijn hoog in de huidige woningmarkt. Het is mogelijk dat je teveel betaalt voor je nieuwe woning. In de huidige markt zijn de huizen schaars. Er valt veel te regelen wanneer je wilt gaan verhuizen. Je moet het huis verkopen en zorgen dat alle spullen worden verhuisd.

Je zult misschien een verhuisbedrijf nodig hebben om dit snel te laten gebeuren. Wanneer je gaat verhuizen kun je te maken hebben met dubbele woonlasten tijdelijk. Je zult hier rekening mee moeten houden. Extra geld aan de kant houden is dan belangrijk voor de dubbele huur.

Kun je kosten besparen met een verhuizing?

Een verhuizing kost net als een verbouwing geld. Bij een verhuizing zul je te maken krijgen met allerlei soorten uitgaven. Je kunt door zelf veel te doen geld besparen op de verhuizing. Voor een notaris of aannemer zul je geld opzij moeten leggen. Voor meubels te verhuizen kun je een verhuisbedrijf inhuren. Je kunt ook zelf de spullen vervoeren met een busje. Je kunt je laten helpen door vrienden.

Als je gaat verhuizen kun je ook kosten besparen door deels een verhuisbedrijf te nemen en deels zelf dingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld met het verhuisbedrijf afspreken dat je zelf de spullen inpakt in dozen en deze ook zelf uitpakt. Je zou geld kunnen besparen door zelf meubels uit elkaar te halen. Heb je niet veel tijd om te helpen dan is een verhuisservice een optie.

Een verhuisbedrijf helpt mee met het in- en uitpakken van de verhuisdozen. De verhuizers demonteren alle grote meubels en zetten die voor je weer in elkaar. Denk hierbij aan een kast of bed. De verhuizen sjouwen de verhuisdozen voor je.