Waar let je op bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen?

Waar let je op bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen?

Nieuwe eetkamerstoelen zijn snel gekocht, zeker wanneer je erg gecharmeerd bent van een specifiek set. Toch verdient de aankoop van nieuwe eetkamerstoelen enige aandacht. Een miskoop is namelijk sneller gemaakt dan gedacht. Waar let je nu eigenlijk op bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen? In dit artikel nemen we de aandachtspunten stapsgewijs met je door.

Hoogte van de eetkamerstoel

Een eetkamerstoel moet natuurlijk niet uitsluitend mooi zijn; hij dient ook praktisch in gebruik zijn en een goede zit bieden. Waar moet hij nog meer aan voldoen? Om hierachter te komen is het aan te bevelen een woonwinkel te bezoeken. Eetkamerstoelen moet je gewoon even uitproberen. Zo is het van belang dat je kiest voor de juiste hoogte in combinatie met je eettafel. Niets zo vervelend als te lage eetkamerstoelen, waardoor je het gevoel krijgt als een kind aan tafel te zitten. Ga je de nieuwe stoelen uitproberen in een woonwinkel? Doe dit dan aan een tafel die dezelfde hoogte heeft als jouw eigen tafel thuis.

Welke mogelijkheden biedt de eetkamerstoel?

Wat is voor jou en je gezin belangrijk? Vind je armleuningen belangrijk en een goede ondersteuning in de rug? Of wil je juist ruimte besparen door niet te kiezen voor armleuningen? Eetkamerstoelen met armleuning kennen soms de luxe uitstraling van een fauteuil, en kunnen uitkomst bieden als je veel bezoek ontvangt als extra stoel.

Sommige eetkamerstoelen zijn een stuk zwaarder dan de andere en schuiven minder gemakkelijk aan. Voor jonge kinderen, maar ook voor ouderen is dit niet altijd even prettig. Houd dus rekening met de wensen van het hele gezin voordat je eetkamerstoelen koopt.

Welke kwaliteit kies je?

Moeten jouw nieuwe eetkamerstoelen minstens tien jaar meegaan, of koop je liever om de zoveel tijd eetkamerstoelen naar de laatste trend? In het eerste geval is de kwaliteit van de stoel bijzonder belangrijk. Kies voor materialen die langdurig mooi blijven. Zo valt leder boven kunstleer te prevaleren. Kies je toch voor kunstleer? Besteed dan zeker aandacht aan de kwaliteit van het kunstleer. Een goedkopere kwaliteit slijt hard waardoor er kale plekken kunnen ontstaan op de bekleding op den duur.

Kidsproof

Bij zeer intensief gebruik, zoals binnen een gezin met kinderen, is de bekleding van belang. Kinderen morsen, dus afneembare eetkamerstoelen genieten dan de voorkeur. Ook is het handig wanneer je kiest voor materialen die zich gemakkelijk laten reinigen. Je zult niet de eerste zijn die viltstift strepen moet wegpoetsen van het zitvlak, vette vingerafdrukken te lijf moet gaan, of klei uit de bekleding kan schrappen. Koop dus kidsproof eetkamerstoelen binnen een gezin; zo niet dan gaan je nieuwe eetkamerstoelen zienderogen achteruit en worden ze een doorn in het oog. Zonde!

Tot slot

Wie met oog op de toekomst en enig beleid nieuwe eetkamerstoelen koopt, koopt stoelen die aan de verwachting en vereisten zullen voldoen. Het is dus van belang om eerst je wensen op een rij te hebben, voordat je je laat verleiden tot een aankoop die eigenlijk niet handig is.