Zijn jaloezieën ook voor in jouw woning de beste keuze?

Beste jaloezieën voor in jouw woning

Jaloezieën zijn een soort van binnenzonwering. Op dit vlak weten ze zich onder meer te onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld rolluiken welke binnen in de woning worden geplaatst. Jaloezieën bestaan in de praktijk eigenlijk uit horizontale stroken of latjes welke in de volksmond ook wel “lamellen” worden genoemd. Door gebruik te maken van jaloezieën is het mogelijk om in één klap verschillende voordelen te realiseren. Niet alleen kan je namelijk de lichtinval in huis regelen, daarnaast is het ook nog eens mogelijk om de mate aan privacy in de woning te verbeteren. Ben jij ook van plan om over te gaan tot het kopen van jaloezieën? Dan is het doornemen van onderstaande informatie zeker een aanrader.

Wat zijn jaloezieën precies?

Is het voor jou nog niet meteen duidelijk wat je, je nu precies moet voorstellen bij jaloezieën? Wel, het betreft hier in de praktijk eigenlijk dunne, horizontale stroken of latjes welke in diverse standen kunnen worden geplaatst. Dit kan gebeuren door middel van een koord of met een soort van band welke is verbonden met twee of nog meer punten die zich op de lamellen bevinden. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om de jaloezieën in hun totaliteit op te trekken of net naar beneden te laten. Omdat de lamellen over elkaar vallen bij het optrekken zal je kunnen vaststellen dat dit slechts een zeer beperkte hoeveelheid aan ruimte in beslag neemt. Dit heeft als gevolg dat het perfect mogelijk blijft om het raam volledig open te zetten.

Eén van de voordelen waar je op kan rekenen bij jaloezieën heeft betrekking tot het feit dat de lichtinval in huis uitstekend kan worden geregeld. Dit is het gevolg van het feit dat de lamellen helemaal of slechts gedeeltelijk schuin kunnen worden gezet. Elke lamel is bovendien draaibaar en onderling verbonden. Dit zorgt ervoor dat er aan één enkele beweging genoeg is. Jaloezieën worden in het merendeel van de gevallen in de praktijk aangekocht met horizontale lamellen. Dit gezegd hebbende bestaan er eveneens exemplaren die zijn voorzien van verticale lamellen. Deze komen in de praktijk minder vaak voor, maar weten de vooropgestelde verwachtingen doorgaans even goed in te lossen als bij horizontale jaloezieën het geval is.

Zijn jaloezieën ook voor in jouw woning de beste keuze?

Uit welke materialen kunnen jaloezieën bestaan?

Voordat je over gaat tot het kopen van bepaalde jaloezieën is het natuurlijk van belang om stil te blijven staan bij het soort materiaal waaruit ze moeten bestaan. Er zijn wat dit betreft op de markt tal van verschillende mogelijkheden terug te vinden. In eerste instantie wordt er echter vooral een onderscheid gemaakt tussen:

  1. Houten jaloezieën;
  2. Aluminium jaloezieën;

In eerste instantie lijkt jouw uiteindelijke keuze vooral afhankelijk te zijn van je voorkeur op vlak van uitstraling. Dat is echter niet helemaal juist. Er moet namelijk ook rekening worden gehouden met de eigenschappen waar de verschillende materialen over beschikken. Van houten jaloezieën is bijvoorbeeld bekend dat ze beter niet in vochtige ruimtes worden gehangen. Dit betekent dat je in met name de badkamer en zelfs in de keuken steeds beter de voorkeur kan geven aan het gebruik van aluminium jaloezieën.

Is het schoonmaken van jaloezieën echt zo lastig?

Voordat jaloezieën gaat kopen zal je uiteraard ook rekening willen houden met het vereiste onderhoud. Er wordt vaak gezegd dat jaloezieën eigenlijk helemaal niet onderhoudsvriendelijk zijn. Veel mensen gaan er dan ook vanuit dat ze lamel per lamel dienen schoon te maken terwijl dat natuurlijk in de praktijk helemaal niet het geval is, integendeel. In plaats daarvan kan je er dan ook zeer eenvoudig voor kiezen om de lamellen gewoon te sluiten en in hun totaliteit schoon te maken. Let wel, het spreekt voor zich dat het materiaal waaruit de jaloezieën bestaan hier altijd een bepaalde invloed op heeft. Aluminium jaloezieën zijn in de praktijk dan ook doorgaans eenvoudiger te onderhouden dan houten jaloezieën. Al geldt eigenlijk voor beiden dat het onderhoud niet zoveel voeten in de aarde moet hebben.

Hoe ga je jouw jaloezieën bedienen?

Bij het kopen van jaloezieën dien je uiteraard ook rekening te houden met de manier waarop deze moeten worden bediend. Op dit vlak wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er natuurlijk de manuele bediening. Deze brengt in principe weinig problemen met zich mee, maar toch vinden veel mensen het leuker wanneer er gebruik kan worden gemaakt van een elektrische bediening. Op dit vlak bestaan er tal van verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij onder meer om:

  • Een elektrische bediening met schakelaar;
  • Een elektrische bediening met afstandsbediening;
  • Een elektrische bediening via domotica;

Waar veel mensen ook in eerste instantie geen rekening mee houden is dat het bij een systeem met jaloezieën eveneens mogelijk is om deze uit te breiden met bijvoorbeeld een zonnesensor of een timer. Op deze manier kan je pas echt genieten van het meest optimale gebruiksgemak. Het spreekt voor zich dat hier wel steeds een bepaalde meerprijs aan verbonden is. Wil je graag jouw jaloezieën kunnen bedienen door middel van een mobiele applicatie op bijvoorbeeld je smartphone of tablet? Ook dat behoort tot de mogelijkheden!

Zijn er ook nadelen verbonden aan jaloezieën?

Elke vorm van zonwering welke op de markt is terug te vinden brengt uiteraard zowel voor- als nadelen met zich mee. Ook in het geval van jaloezieën zijn er dan ook zeker enkele potentiële nadelen waar je rekening mee zal willen houden. De precieze nadelen waar je bij stil moet blijven staan hebben voornamelijk betrekking tot het materiaal waaruit de jaloezieën zijn gemaakt. Zo geldt bijvoorbeeld voor houten jaloezieën dat ze vrij zwaar zijn om te bedienen. Kunststof lamellen staan er op hun beurt om bekend behoorlijk statisch te zijn waardoor ze eenvoudig(er) stof aantrekken. Bovendien spreekt het voor zich dat er ook nog de specifieke uitstraling is waar jaloezieën over beschikken. Deze zal niet iedereen weten te bekoren. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ben je op zoek naar nieuwe zonwering en overweeg je om over te gaan tot het kopen van jaloezieën? In dat geval is het altijd belangrijk om ook even bij de aangehaalde nadelen stil te blijven staan!

Kijk op www.doehetbudget.nl voor een ruim aanbod jaloezieën en bestel gratis kleurstalen om de mogelijkheden in uw woning te verkennen.