Zo kun je je huis duurzaam isoleren

Zo kun je je huis duurzaam isoleren

De gasprijzen blijven stijgen en dat betekent dat de energierekening behoorlijk in de papieren kan gaan lopen. In dit artikel lees je hoe je door het doen van een kleine investering je huis beter én duurzaam kunt isoleren. Wie beter isoleert, is immers minder geld kwijt aan de energierekening!

Kleine(re) ingrepen

Met een aantal kleine ingrepen, kun je al een wereld van verschil maken.

  1. Gordijnen ophangen

Gordijnen vervullen niet enkel een verduisteringsfunctie, maar ook een isolatiefunctie. Met name ’s avonds zorgt het sluiten van de gordijnen ervoor dat koude lucht buiten blijft en warme lucht binnen blijft. Als je de verwarming aan hebt, is het wel belangrijk dat de gordijnen de verwarmde lucht niet hinderen.

  1. Tochtstrips plaatsen

Of je nu oude of nieuwe(re) kozijnen, ramen en deuren hebt: het kan zijn dat er onverhoopt tocht ontstaat. Er komt koude lucht binnen, terwijl dat niet wenselijk is. Om die koude luchtstroom tegen te gaan, kun je tochtstrips gebruiken om de kieren mee te dichten. Het is ook aan te raden om de brievenbus tochtvrij te maken.

  1. Radiatorfolie gebruiken

Een radiator straalt niet alleen warmte het huis in, maar ook richting de muren. Op die manier gaat een hoop verwarmde lucht verloren. Plaats daarom radiatorfolie achter de verwarmingen; zo kan de radiator enkel warmte naar binnen stralen. 

Grote(re) ingrepen

Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in grote(re) ingrepen.

  1. Buitenmuur isoleren

Door koude buitenmuren, kost het veel energie om de temperatuur binnenshuis op aangenaam te krijgen. Het (gedeeltelijk) isoleren van buitenmuren, bijvoorbeeld met Trespa plaat, zorgt voor minder warmteverlies via de muren, een aangenaam verwarmt huis en een lagere energierekening.

  1. Kruipruimte isoleren

Via de kruipruimte gaat vaak onnodig veel warmte verloren. Bij een niet-geïsoleerde kruipruimte komt er namelijk koude lucht via de vloer het huis binnen. Door het isoleren van de kruipruimte verminder je dit warmteverlies en voorkom je bovendien vochtproblematiek in de kruikruimte.

  1. Leidingen isoleren

Warmwaterleidingen kun je eenvoudig isoleren door er schuimrubber omheen aan te brengen. Zo koelt het warme water dat er doorheen stroomt minder snel af, waardoor je energiekosten bespaart.