Verrassende ideeën voor koken in kleine ruimtes

Verrassende ideeën voor koken in kleine ruimtes

Heb je een kleine keuken, maar ben je dol op koken? Waarschijnlijk heb je je dan al regelmatig geërgerd aan je keuken: begrijpelijk want koken is nogal een complex proces waar je soms wel wat extra ruimte voor kan gebruiken. Maar als je het slim aanpakt dan kun je je kleine keuken echt wel zo inrichten dat je genoeg plek hebt om heerlijke maaltijden te maken. Er zijn immers ook mensen die vijfsterren gerechten koken vanuit een foodtruck, dus wie zegt dat jij dat niet ook kan vanuit een kleinere keuken? In deze blog delen we dé beste keuken inspiratie gericht op kleine keukens!

Ga de hoogte in

Als je horizontaal weinig plek hebt, dan kun je nog steeds verticaal de ruimte gebruiken. Denk aan hogere kasten, open planken en hangsystemen. Zo kun je optimaal gebruik maken van de ruimte die je wel hebt, want het glas is altijd halfvol. Daarnaast zien open planken en hangsystemen er ook gewoon super gaaf uit. Je kunt die planken gebruiken om je mooiste servies te laten zien en dan hang je potten en pannen op. Ideaal, toch?

Mobiele werkruimte

Een kookeiland in een kleine keuken lijkt misschien onmogelijk, maar heb je weleens nagedacht over een mobiel kookeiland? Dit is een soort karretje dat je kan verplaatsen. Als je bijvoorbeeld uitgebreid gaat koken, dan kun je het kookeiland erbij pakken voor wat extra plek. En je kunt deze natuurlijk ook gebruiken als extra ruimte voor bijvoorbeeld een uitgebreid diner als je niet genoeg plek hebt op tafel: twee vliegen in één klap!

Optimaliseer je opberging

Een goed georganiseerde keuken is niet alleen veel rustgevender, maar lijkt ook groter. Door je opbergruimte goed te benutten kun je meer plek creëren op je aanrecht en heb je toch alles binnen handbereik. Denk bijvoorbeeld aan een ladeverdeler om elke lade optimaal te gebruiken en toch alles overzichtelijk te houden, bij jou geen rommelige, chaotische lades! Je kunt ook draaiplateaus gebruiken in de keukenkastjes voor je kruiden en sausjes bijvoorbeeld, dan kun je toch altijd overal bij ook als het achteraan staat.

Keep it simple

Een heel belangrijke tip voor de keuken is: hou het simpel. Kies voor de dingen die je echt nodig hebt en echt gebruikt en laat alle overbodige spullen en materialen achterwege. Je kunt vaak heel veel meer met minder spullen. Nog een tip: een keuken hoeft geen kapitalen te kosten, je kunt ook een prachtige keuken creëren met weinig ruimte en een klein budget.