Zonnepanelen: hieruit kun je kiezen!

Zonnepanelen: hieruit kun je kiezen!

Voor het aanschaffen van zonnepanelen, dien je diep in de buidel te tasten. Het is dan ook een investering die je weloverwogen wilt kunnen maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je zonnepanelen aan gaat schaffen, zodat je er zeker van bent dat je met een goede deal thuiskomt.

 1. Soort

Er zijn twee soorten zonnepanelen te onderscheiden: glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen:

 • Glas-folie zonnepanelen hebben een voorkant van glas en een achterkant van foliecomposiet.
 • Glas-glas zonnepanelen zijn aan beide kanten voorzien van een glazen plaat.

Alhoewel glas-folie zonnepanelen een stuk voordeliger geprijsd zijn dan glas-glas zonnepanelen, wint de tweede soort het op vrijwel alle andere gebieden: kwaliteit, rendement, garantievoorwaarden, enzovoorts.

 1. Fabrikant

Fabrikant doen elk andere beloftes. Het wordt je als consument flink lastig gemaakt om de beste zonnepanelen te kunnen onderscheiden. Zorg ervoor dat je in ieder geval op het volgende let:

 • Betrouwbaarheid: Welke informatie kun je vinden over de fabrikant?
 • Kwaliteit: Hoe waarborgt de fabrikant de kwaliteit van de zonnepanelen?
 • Productielocatie: Waar worden de zonnepanelen geproduceerd?

Wat dat laatste betreft, geldt: hoe dichterbij, hoe beter. Dit beperkt namelijk de CO2-uitstoot en biedt doorgaans betere garantievoorwaarden. Op het gebied van kwaliteit zijn (Europese) fabrikanten gebonden aan wet- en regelgeving.

 1. Leverancier

De leverancier neemt de installatie van de zonnepanelen voor zijn rekening. Je wilt voorkomen dat daarbij fouten worden gemaakt. Let dan ook tenminste op het volgende:

 • Specialisme: Beschikt de aanbieder aantoonbaar over kennis en kunde van zonnepanelen en de installatie ervan?
 • Wet- en regelgeving: Kun je je ervan verzekeren dat de leverancier zich houdt aan de juiste wet- en regelgeving t.a.v. elektrotechniek, bouwkundige aspecten en veiligheid?
 1. Prijs

Er is geen vaste prijs te bepalen van zonnepanelen. De prijs hangt namelijk samen met het aantal dat je wenst, de soort, de kwaliteit, de aanvullende producten en de productie van de zonnepanelen. Vergelijk zonnepanelen dan ook niet enkel op hun prijs, maar voornamelijk op de kwaliteit en het rendement. Vraag meerdere offertes aan en kijk wat het beste op jouw wensen aansluit.