Coniferen in de tuin: tips & tricks

Coniferen in de tuin

Het is al jaren een populair onderdeel van veel tuinen in Nederland: coniferen. Ze bestaan ook als bomen, maar veel mensen hebben de struik-variant in hun tuin staan. Het is de ideale manier om zowel groen als privacy aan je tuin toe te voegen. Coniferen zijn immers vrij dikke struiken, waar je niet doorheen kan kijken.

Bovendien hebben ze naalden in plaats van bladeren. Dat betekent ook dat ze het hele jaar door groen blijven. Ben je van plan om coniferen aan te schaffen in jouw tuin of heb je deze al, lees dan dit artikel voor tips!

Waar zet je coniferen neer?

Coniferen zijn over het algemeen vrij makkelijke struiken – als je ze goed hebt geplant! In vrijwel elke grondsoort in Nederland doen ze het goed, dus de locatie maakt wat dat betreft niet zo veel uit. Wel doen coniferen het vaak goed in de zon. Heb je dus een plekje over die vol in de zon staat of waar veel zon is, plant hier dan je coniferen.

Vaak krijg of koop je de coniferen met gaas rondom de onderkant. Dit is bedoeld om de kluit met wortels bij elkaar te houden tijdens het transport van de struik. Wanneer je de struik gaat planten in jouw tuin, kan je dit gaas eraf halen. Je mag het er ook omheen laten zitten. De wortels groeien na verloop van tijd door het gaas heen. Ook kan het gaas het planten van de coniferen vergemakkelijken.

Hoe verzorg je coniferen?

Het verzorgen van coniferen is niet heel lastig. Allereerst is het belangrijk dat de struiken voldoende water krijgen. In Nederland is dat over het algemeen niet zo’n probleem, aangezien we relatief veel regen kennen. Staan je coniferen in de volle zon, dan kan je de struik helpen door het af en toe wat extra water te geven. Ook in droge perioden kan het geen kwaad om bij de coniferen wat water te sproeien.

Wanneer snoei je coniferen?

Of je coniferen moet snoeien, hangt af van het soort. Zoek dus altijd af welke soort je hebt en bepaal aan de hand daarvan of snoeien nodig is. Coniferen groeien over het algemeen vrij netjes, dus je hebt er niet veel werk aan. Wil je de struik toch snoeien om het mooier te maken, kies dan voor de maanden mei, juni of september. Controleer voordat je gaat snoeien altijd even of er geen nestjes in de struiken zitten, want dit is een zeer geliefde plek voor vogels om een nestje te bouwen.