De voordelen om zelf een kweekkas te hebben

De voordelen om zelf een kweekkas te hebben

Een kweekkas is iets wat steeds vaker weer in de tuinen te zien is. Veel mensen vinden het hartstikke leuk om hun eigen fruit, groenten en kruiden te kweken. Dat het kweken van deze lekkernijen voordelen heeft dat zal je vast niet verbazen maar welke voordelen zijn het dan precies?

Welke voordelen heeft een kweekkas?

Een kweekkas in je tuin heeft een aantal voordelen. Kweekkassen zijn er op gemaakt dat ze je gewassen beschermen tegen de weersinvloeden. Dit is heel fijn want nu kun je gewoon van alles verbouwen zonder dat je rekening hoeft te houden met het weer. Doordat je nu je groenten in een kas kunt kweken kan je ook langer van bepaalde groenten genieten. Het kweekseizoen kan je nu een maand eerder laten beginnen en je kunt het een maand langer doortrekken.

Een ander voordeel bij het hebben van een kweekkas is dat je zo op een leuke manier aan je kinderen kunt leren hoe het tuinieren in zijn werk gaat. Het is voor hen heel leuk om de gewassen te zien groeien en echt te zien hoe een plantje nu eigenlijk groeit. Je kunt het hele jaar door gebruik maken van de kas en er verschillende gewassen in planten. Weet je niet precies wanneer je wat kunt kweken dan kun je een speciale teeltkalender raadplegen. Daar staat precies in wanneer je bepaalde gewassen kunt telen en oogsten.

Waar houd je rekening mee bij de aanschaf van een kweekkas?

Als je een kweekkas aan gaat schaffen dan dien je met een aantal dingen rekening te houden. Probeer de kweekkas te plaatsen op een plek in je tuin waar de zon met grote regelmaat schijnt. Dit om het broei effect in de kas te kunnen bereiken. Het beste kun je ervoor zorgen dat de voorzijde van de kas geplaatst wordt in de zuid-noord richting. Zorg er ook voor dat je de kas in de buurt plaatst van een haag of een schutting. Zo voorkom je overlast van de wind en is de kans dat je kweekkas beschadigt minder groot.

Iets waar je ook rekening mee dient te houden is of dat je geen vergunning nodig hebt om de kas te mogen plaatsen. Vaak heeft het te maken met de grootte van de kas. Vraag het even na bij de gemeente waarin je woont of dat je hem zomaar mag plaatsen of niet. Kijk ook goed of dat de kas wel in je tuin past. Het zou vervelend zijn wanneer je een kweekkas aan gaat schaffen en bij de opbouw ervan kom je erachter dat hij eigenlijk veel te groot is.

Wat zijn de kosten van het hebben van een kweekkas?

Een kweekkas aanschaffen dat kost aardig wat geld. Het is dan ook niet iets wat je zomaar ondoordacht moet doen. Het verschil zit hem in het materiaal wat wordt gebruikt om een kas te bouwen. Je hebt ze van plastic maar ook van glas. De kassen die van plastic zijn gemaakt die zijn doorgaans een heel stuk goedkoper dan dat de van glas gemaakte kassen zijn. Ook is het afhankelijk van het formaat van de kas.