Een nieuwe badkamer. Erg leuk om zelf een invulling te kunnen geven aan een onderdeel van je woning, maar welke keuzes moeten er gemaakt worden? Het is namelijk niet makkelijk om alles uit te zoeken. Dus waar begin je?
Begin verbouwing badkamer
Je ziet het veel voorbij komen. Mensen gaan verhuizen en willen een nieuwe badkamer. Ook kan het zo zijn dat mensen hun huidige badkamer niet meer mooi vinden of dat hij aan vervanging toe is. Maar waar begin je dan? Het is erg belangrijk goed na te denken over de verbouwing. Is het echt nodig en heb je het budget ervoor? Wanneer dit het geval is, kun je van start gaan. Je begint met het bedenken van je wensen en behoeften. Denk bijvoorbeeld eens na over het sanitair van Sanispecials. Het is wel belangrijk reëel te denken. Een luxe bad met een grote inloopdouche en sauna is natuurlijk niet reëel bij een kleine badkamer.
Voor het inrichten van je nieuwe badkamer, kun je een architect inschakelen
De architect zal met je meekijken en meedenken over jouw wensen en behoeften. Door middel van jouw wensen en behoeften maakt de architect een ontwerp. Bij dit ontwerp houdt de architect rekening met de leidingen die in de badkamer liggen. Een bad kan namelijk niet zonder leiding, dus deze moet dan wel op de juiste plaats terechtkomen. Wanneer het ontwerp klaar is, kun jij hier naar kijken. Op het moment dat jij hier tevreden over bent, kan de verbouwing van start gaan.
Start van de verbouwing
Wat bij een verbouwing altijd leuk is, is het slopen. Je kunt bij de start van een verbouwing er dus voor kiezen dit zelf te doen. Toch is het aan te raden hier experts bij te vragen. Je wilt tijdens het slopen niet per ongeluk een leiding kapot maken. Experts zijn ervaren mensen die weten wat ze doen. Zij weten precies hoe alles in zijn werk gaat en kunnen mogelijke leidingen gelijk verleggen. Ook kijken ze naar de elektra. Het is wel zo fijn als je de lampen aan kan doen en je bijvoorbeeld je haren kunt föhnen. Het is daarbij erg verstandig dat een expert dit uitvoert aangezien het werken met elektra nogal gevaarlijk kan zijn.
Begin met de opbouw van een badkamer
Wanneer alles goed gesloopt is en de leidingen en elektra goed liggen is het tijd om de badkamer op te bouwen. Hierbij begin je met een goede ondergrond. Wanneer de oude vloer nog in de badkamer ligt moet deze geëgaliseerd worden. Op het moment dat de vloer eruit gesloopt is, is het net zo handig de vloer te egaliseren. Het is van belang dat de ondergrond egaal is, zodat er weer een nieuwe vloer op kan komen te liggen. Een egale ondergrond zorgt voor kwaliteit, de levensduur van de vloer en het uiterlijk speelt natuurlijk ook een rol. Op het moment dat de vloer helemaal mooi geëgaliseerd is kan het tegelen van start gaan. Hierbij is het recht aanleggen van de tegels erg belangrijk en is daarnaast het voegen ook niet te missen. Hierdoor zorg je voor goede waterdichtheid natuurlijk een goed resultaat.
Plafond plaatsen
Dan is het tijd voor het plafond. Ook dit onderdeel is niet te missen in de badkamer. Het plaatsen van een mooi plafon is lastiger dan gedacht. Hierbij moet je namelijk boven je hoofd werken. Je wilt namelijk wel kwaliteit en een recht plafond hebben. Wanneer een expert je hierbij helpt, heb je uiteindelijk een erg mooi en recht plafond die ook nog eens helpt met het bepalen van een goede sfeer.
Aanbrengen van sanitair
Nadat de vloer, muren en het plafond gedaan zijn, kan het sanitair geplaatst worden. Hierbij is het van belang goed te kijken naar de aan- en afvoer van het water. De architect heeft gekeken naar de leidingen bij het ontwerp, dus als het goed is hoeft dit geen probleem te zijn. Je verbindt het sanitair aan de leidingen en zet het vast op zijn plek.
Elektra aansluiten
Nu hoeft alleen nog de elektra aangesloten te worden en dan is de badkamer helemaal klaar voor gebruik. Hierbij is het, zoals al eerder benoemd, van belang op te passen. Werken met elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn en je wilt hierbij geen risico’s lopen. Vraag hierbij een expert.