Zo kies je de juiste raamdecoratie uit

Zo kies je de juiste raamdecoratie uit

Tegenwoordig is het aanbod raamdecoratie onwijs breed. Denk aan rolgordijnen, duo rolgordijnen, vouwgordijnen, plissé gordijnen en jaloezieen. Soms zien we hier door de bomen het bos niet meer. En wat moet je dan kiezen? Ieder soort dient zijn eigen doel natuurlijk en het ene past beter bij je dan het ander. Hoe ziet de ruimte eruit waar de raamdecoratie moet komen en wat moet de functie ervan zijn? In dit artikel geven me enkele tips mee hoe je het juiste type raamdecoratie kiest.

  1. Bepaal wat de functie moet zijn van de raamdecoratie in de ruimte

Allereerste is het belangrijk om te bedenken in wat voor soort ruimte de raamdecoratie komt en wat dus de functie moet zijn hiervan. Zo kun je bijvoorbeeld bedenken dat je in de slaapkamer er zeker van wilt zijn dat er sprake is van verduistering om de kwaliteit van het slapen te bevorderen, terwijl je in de woonkamer misschien juist genoeg lichtinval wilt hebben maar wel met behoud van privacy. Zo kun je dus kijken naar verduisterende rolgordijnen in de slaapkamer en jaloezieen in de woonkamer.

  1. Bedenk wat je uit wilt stralen in de ruimte

Raamdecoratie is vaak een echte eyecatcher in de ruimte en daarom ontzettend bepalend voor de sfeer in de desbetreffende ruimte.. Daarom is het belangrijk om te bedenken in hoeverre je aandacht hier naar toe wilt trekken of juist niet. Zo kun je kiezen voor houten jaloezieën of vouwgordijnen voor een rustige uitstraling en aluminium of duorolgordijnen bij een industrieel of moderne uitstraling.

  1. Kleuren en patronen maken het grote verschil

Wanneer je een ruimte optisch groter wilt laten lijken kun je het beste kiezen voor een een lichte en neutrale kleur. Wil je een warmere uitstraling, dan zijn donkere kleuren een betere keuze voor je. Daarnaast benadrukken verticale strepen de hoogte van een ruimte en horizontale strepen de breedte van de ruimte.