Het inrichten van je woning

Het inrichten van je woning

Het inrichten van een nieuwe woning kan nogal overweldigend zijn. Welke stijl pas je toe in je huis? Laat je deze stijl in elk woonvertrek doorlopen of kies je voor verschillende stijlen in elke ruimte? Daarnaast moet je de meubels uitkiezen en de juiste kleuren op je wanden aanbrengen. Bij het inrichten van een woning is niet alleen de stijl belangrijk maar zijn er ook wat praktische zaken waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel lees je een paar tips die je handig kunt gebruiken voor de inrichting van je keuken, woonkamer en kinderkamer.

De keuken

In het grootste deel van de woningen kun je zowel kiezen voor een dichte als een open keuken. Gaat jouw voorkeur uit naar een open keuken? Houd er dan rekening mee dat dit een gezellige en ruimtelijk uitstraling geeft maar dat je tegelijkertijd tegen het keukengerei aankijkt en er vervelende geurtjes vrij kunnen komen. Wij raden je aan om voor de bewegingsruimte voor het aanrecht zo’n 120 centimeter aan te houden en de spoelbak voor een raam te plaatsen als dit mogelijk is. Dit laatste zorgt ervoor dat je naar buiten kunt kijken en gebruik kunt maken van het daglicht. Een handige tip is om bij een open keuken halfhoge wanden te gebruiken, zo neem je geen licht weg. Denk bijvoorbeeld aan een halfhoge eetbar in de keuken. Heb je liever een gesloten keuken? Tussen de eettafel en de muur kun je ongeveer 100 centimeter ruimte houden voor de stoelen, zodat je ook nog gemakkelijk naar achteren kunt schuiven. Voor een dichte keuken is een doorgeefluik in de wand aanbrengen een leuk idee en als je kleine kinderen hebt kun je een kleine speelplek in de keuken creëren.

De woonkamer

In de woonkamer staat doorgaans de televisie en hoewel het misschien niet het eerste is wat in je opkomt, de plaats van de televisie is ontzettend belangrijk in een woonkamer. Houd er rekening mee vanaf welke plekken je de tv wilt kunnen zien en houdt de juiste afstand tussen de televisie en de bank aan. Voor een televisiescherm van 40 tot 44 inch raden we een afstand van 3-4 meter aan, voor een scherm van 50 inch of groter is een afstand van 3,5 tot 4,8 meter het beste. Een ander belangrijk onderdeel in de woonkamer is de bank. Zet achter je bank een laag kastje of een sidetable zodat je de zithoek leuk afsluit en niet tegen de ongezellige achterkant van de bank aan hoeft te kijken. Ook de vloer en de wanden hebben een grote invloed op de stijl en uitstraling van je woonkamer? Kies eens voor wat anders en ga bijvoorbeeld voor een vloer of wandbekleding van historisch hout.

De kinderkamer

Als je kinderen hebt is ook de inrichting van de kinderkamer(s) een belangrijk aspect van je woning. In een kinderkamer kun je bijvoorbeeld een kledingkast dwars plaatsen om zo het slaapgedeelte van een speelgedeelte af te sluiten. Ook een hoogslaper is een leuke tip voor een kinderkamer omdat je hier nog een ander bed of een ander meubel onder kunt zetten of de ruimte kunt gebruiken als speelplaats. Tot slot zijn ook opbergboxen op wieltjes een leuke toevoeging voor de kamer, zodat al het speelgoed makkelijk opgeborgen kan worden en je zo ook nog eens ruimte bespaart.