Hoe richt je een grote tuin mooi in?

Hoe richt je een grote tuin mooi in?

Of je nu een nieuwe woning hebt gekocht of het gaat om je eigen tuin: zodra je te maken krijgt met een grote tuin wil je deze natuurlijk zo optimaal mogelijk benutten én mooi inrichten. Een kale betegelde tuin oogt gewoon minder aantrekkelijk, maar ja, onderhoud aan groen daar zitten we ook niet bepaald op te wachten. Hoe kun je nu een grote tuin zo aantrekkelijk mogelijk inrichten? Wij nemen het met je door.

Welke elementen wil je terugvinden in je tuin?

Het maakt natuurlijk een wereld van verschil uit of jouw tuin een kinderspeelparadijs moet worden, of dat je juist rust en natuur wilt terugvinden in je achtertuin. Bij het inrichten van een grote achtertuin kijken we daarom naar de ‘kindvrije achtertuin’ en de achtertuin juist geschikt voor kinderen. Welke type grote achtertuin je ook bezit, er moet natuurlijk altijd plaats zijn voor een terras met eettafel set of loungeset. Deze plaats je meestal bij de achterdeur, zodat je optioneel schaduwrijk kunt buiten zitten onder een overkapping of zonnescherm.

Kindvriendelijke achtertuin inrichten

Wordt jouw tuin een kindvriendelijke tuin, dan krijg je al snel te maken met zwembaden, trampolines, schommels en zandbakken. Verwachten jullie een kind, of scharrelen er al dreumesen bij jou thuis rond, houd dan plek vrij in de tuin voor speelattributen die nog zullen komen. Vrijwel iedere kindvriendelijke achtertuin zal uiteindelijk plek moeten bieden aan een trampoline en een opbouwzwembad. Deze attributen zijn zó ongelooflijk populair onder kinderen; als ouder kun je de vraag om een trampo of zwembad echt niet lang weerstaan!

Gelukkig biedt een grote achtertuin zowel plek voor een trampo als voor een opbouw zwembad, of een intex opblaasbaar zwembad. Dergelijke zwembaden komen vroeg of laat in iedere achtertuin. Meestal zijn zij nogal fors van afmeting en naarmate de kinderen groter worden zal er een opbouwzwembad geplaatst moeten worden. Dat is overigens helemaal niet zo erg, want ook voor volwassenen is het opbouwzwembad vaak erg geschikt om heerlijk van te genieten tijdens hete zomers!

Kindvrije achtertuin

Bevinden er zich geen jonge kinderen in jouw huishouden, dan heb je de achtertuin écht helemaal voor jezelf (of voor jullie zelf) ter beschikking, iets wat echt heel prettig kan zijn. Ouders offeren zich natuurlijk met liefde op voor hun kinderen, maar nu heb je zelf echt de vrije hand. Wat komt er in jouw grote achtertuin? Populair zijn de volgende tuinonderdelen:

  • Tuinhuisje, blokhut met veranda – handig als opbergruimte of zelfs als logeerplaats
  • Buitenkeuken – super leuk en eventueel te creëren in de veranda
  • Hottub – ontspannen genieten in luxe: zomer én winter de beschikking over je privé hottub
  • Loungeset met loungebank, zo riant als jij wilt; ruimte genoeg immers!
  • Uitbouw, serre of tuinkamer – zo kun je ook optimaal tijdens de winter genieten van je tuin
  • Verrijdbaar groen – geen tuinonderhoud, maar toch groen in de tuin? Koop ruime houten plantenbakken op wieltjes en decoreer ze zoals jij wilt. Geschikt voor alle soorten planten, bloemen, maar ook voor kruiden en groentes
  • Groen! Word het een mooi gazon met grindpad en staptegels? Groen zorgt niet alleen voor schaduw, maar ook voor een optimale verwerking van hemelwater, de overweging waard om een (al dan niet gedeeltelijke) groene tuin te creëren

Heb jij genoeg ideeën opgedaan of wil je juist nog verder geïnspireerd raken? Online vind je tal van tuin afbeeldingen en mooie voorbeelden, pik er vooral uit wat van jouw gading is en mix and match!