Wat is een kangaroewoning?

Wat is een kangaroewoning?

Wat is een kangaroewoning? Je zult het je afvragen waarschijnlijk. Een kangaroewoning betekent twee zelfstandige woningen die onder een dak zijn. Beide woonruimtes hebben een eigen voordeur. De interne verbindingsdeur is afsluitbaar. De woningen kunnen boven elkaar of naast elkaar zijn. Een kangaroewoning zul je vaak zien bij mantelzorgers en familie.

Wat houdt een kangaroewoning in?

Als je spreekt over een kangaroewoning dan zul je deze vaak vinden bij mantelzorgers en het familielid waarvoor moet gezorgd worden. Degene die hulp nodig heeft zal dan altijd degene in de buurt hebben. Een kangoeroewoning is een combinatie van twee woningen of ook twee wooneenheden die onder een dak zijn. Beiden hebben hun eigen voordeur en eigen huis.

Degene die verzorgd moet worden heeft altijd degene in de buurt die de zorg geeft. De woonruimtes hebben meestal een verbindingsdeur. Sommige zijn intern afsluitbaar. Een kangaroewoning kan naast elkaar zijn maar ook boven elkaar zijn. Je kunt een kangoroewoning realiseren door een bestaande woning op te delen in twee eenheden maar je kunt ook een bestaande kangaroewoning huren of eventueel kopen.

Wanneer mag je een kangaroewoning huren?

Een kangoeroewoning kun je huren. Dat is alleen mogelijk wanneer een naaste zorg nodig heeft. Bepaalde gemeentes in Nederland hebben kangaroewoningen te huur. Als je een gezin bent en je hebt een naaste die zorg nodig heeft dan kun je aanspraak maken op een kangaroewoning. Je hebt hiervoor in de meeste gevallen een zorgindicatie voor nodig. Je kunt dan het beste je informeren bij een woningbouwcorporatie.

Het kopen van een bestaande kangaroewoning

Er zijn huizen te koop die al verbouwd zijn tot een kangaroewoning. Deze woningen hebben twee wooneenheden onder een dak. Echter mag je hier niet zomaar met twee huishoudens in wonen. Het bestemmingsplan voor de kangaroewoning zijn bepalend. Is er iemand in het huishouden die mantelzorg nodig heeft dan mag je het huis wel kopen.

Je mag in het huis dan wonen zolang de mantelzorg duurt. Ben je van plan om een kangaroewoning te kopen, dan is het belangrijk hierop te letten. Het kopen van een kangaroewoning zou gunstig zijn wanneer de mantelzorg voor altijd duurt. De hulpbehoevende heeft dan hulp in de buurt.

Wie mag er in een kangaroewoning wonen?

De kangaroewoning wordt vaak gebruikt voor mantelzorg. Het kan ook zijn dat je voor de ouders wilt zorgen maar wel met gescheiden huishoudens. Als je ouders hulpbehoevend zijn kan dit een oplossing zijn. Je wordt de mantelzorger van je ouders. Je woont dicht in de buurt maar hebt ook je privacy.

Wil je in een kangaroewoning wonen dan zijn er regels aan verbonden. Deze regels veranderen regelmatig. Voordat je kiest voor een kangaroewoning is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent erover. Je kunt het beste naar je gemeente gaan en vragen naar de mogelijkheden.

In de praktijk is mantelzorg een reden om te kiezen voor een kangaroewoning. Toch is het niet altijd het geval. De mantelzorger kan dan de juiste hulp bieden als die dichtbij de hulpbehoevende woont.

De voordelen van een kangaroewoning

De zorg van een hulpbehoevende neemt tijd in beslag van de mantelzorg. Een mantelzorger moet iedere dag naar de hulpbehoevende om deze te helpen. Wanneer een mantelzorger dicht in de buurt woont van de hulpbehoevende kan dit veel tijd schelen. Het zal de kwaliteit van de zorg verbeteren. Omdat de woningen gescheiden zijn zorgt dat wel voor eigen privacy en eigen woonruimte.

Een groot voordeel van de kangaroewoning is de reistijd van de mantelzorger. De hulpbehoevende kan gewoon in zijn huis blijven wonen. Er is privacy voor de mantelzorger en de hulpbehoevende en als het nodig is geeft de mantelzorger de hulp die nodig is. De mantelzorger is altijd in de buurt wanneer er iets zou gebeuren. Voor iemand die continu hulp nodig heeft is een kangaroewoning een groot voordeel omdat die niet uit zijn eigen huis hoeft.

Oudere mensen kiezen vaker voor mantelzorg zodat ze langer in huis kunnen blijven. De hoge kosten van een verzorgingstehuis en de lange wachtlijsten maken deze keuze eenvoudig. Er wordt vaak gekozen om mantelzorger te worden van een naast familielid zodat ze deze kunnen verzorgen. De mantelzorger heeft een persoonlijke band met de hulpbehoevende familie en weet wat die nodig heeft.

Een kangaroewoning kan helpen om de taken te ontlasten. Vooral de reistijd van de mantelzorger is soms een issue. De mantelzorger en de hulpbehoevende hebben door de kangaroewoning eigen ruimte en privacy en de mantelzorger kan zijn zorg goed leveren. De taken van een mantelzorger zijn veel en dan kan de reistijd schelen.

Als je mantelzorger wordt dan word je een verzorger die onbetaald zorg biedt en soms langdurig. Je gaat hulp bieden aan zieke of gehandicapte mensen naasten. Wanneer je samen gaat wonen in een kangaroewoning dan houdt de mantelzorger tijd over omdat die niet meer lang moet reizen. Dat mensen kiezen voor mantelzorger komt steeds vaker voor.

Een kangaroewoning is handig

Een kangaroewoning kan handig zijn. Wanneer familie dicht bij elkaar woont is het gemakkelijk om voor elkaar te gaan zorgen. Als je zelf ouder wordt zul je op den duur zorg nodig hebben. De kinderen zouden dan voor je kunnen zorgen als ze dat willen. Het is goed mogelijk dat de kinderen jouw hulp nodig hebben. Je kunt denken aan opvang voor de kinderen. Je kunt heerlijk oppassen op de kinderen.

Een kangaroewoning brengt ook gezelligheid. Je bent nooit alleen en kunt als je het wilt samen koffie drinken maar ook samen eten. Wil je privacy dan ga je gewoon naar je eigen woonruimte van de kangaroewoning. Er is altijd iemand in de buurt. Dat is handig wanneer er iets gebeurt.

Hoe werkt de financiële kant bij een kangaroewoning?

Een kangaroewoning is aantrekkelijk. Het is namelijk zo dat de kosten van een kangaroewoning gedeeld worden. Financieel is dit zeer aantrekkelijk voor iedereen. De ouders en kinderen kunnen samen een huis kopen of huren. De ouders en kinderen mogen alleen samen in een huis wonen als mantelzorg wordt gegeven. Dat heeft geen gevolgen voor de AOW.