De gasprijzen rijzen tegenwoordig de pan uit. Daarom is het nu heel interessant voor woningeigenaren om te verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. De energiekosten worden namelijk een stuk lager. Veel maatregelen om energie te besparen kosten geld. Gelukkig zijn er een aantal subsidies en leningen waar je als woningeigenaar gebruik van kunt maken.
Hypotheek verhogen
Bij de bank kun je je hypotheek verhogen als je van plan bent om de woning te verduurzamen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of een goede isolatie. Als je energiebesparende maatregelen financiert, mag je tot 106 procent (in plaats van 100) van de woningwaarde lenen. De rente die je betaalt is fiscaal aftrekbaar. Om er zeker van te zijn dat het geleende geld wordt besteed aan energiebesparende maatregelen, stort de geldverstrekker het geld in een bouwdepot. Wanneer je de investering hebt gedaan, dien je de nota’s in en wordt er uit het depot uitbetaald.
ISDE
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie krijgen voor de investering in een(hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en voor vijf typen isolatiemaatregelen. Om in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie, moet je minimaal twee energiebesparende maatregelen treffen. De tegemoetkoming bedraagt ongeveer 30 procent van de kosten.
Energiebespaarlening
Heb je geen spaargeld om energiebesparende maatregelen te treffen? Of wil je het spaargeld niet gebruiken? Dan kun je geld lenen via de Energiebespaarlening. Je kunt minimaal €2.500 en maximaal €65.000 lenen. Je betaalt het geleende bedrag in termijnen terug. Je kunt de volledige lening of een deel ervan altijd vergoedingsvrij aflossen. Voor de aanschaf van zonnepanelen mag je maximaal 75 procent van de lening gebruiken. De andere 25 procent moet je investeren in een andere energiebesparende maatregel.
Overige duurzaamheidsleningen
Naast de Energiebespaarlening, zijn er nog meer verschillende leningen die je kunt afsluiten om energiebesparende maatregelen mee te financieren. In sommige provincies of gemeentes kun je een SVn duurzaamheidslening afsluiten. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. Ook is het mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Door te zoeken op hoeveel kan ik lenen kun je eenvoudig zien wat de mogelijkheden zijn. Ook Greenloans biedt persoonlijke leningen aan voor het verduurzamen van woningen.
Btw terugvragen voor zonnepanelen
Ga jij zonnepanelen kopen? Dan kun je de 21 procent die je betaalt over de aanleg en aanschaf van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst. Met zonnepanelen op het dak ziet de Belastingdienst je namelijk als een mini-energiebedrijfje. Voor de wet ben je dus eigenlijk ‘ondernemer’. Binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht, moet je aangifte doen.