Het verduurzamen van jouw woning

Het verduurzamen van jouw woning

Jouw huis energiezuiniger maken hoeft niet moeilijk te zijn. Relatief kleine aanpassingen in huis leveren vaak al veel resultaat op. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee is het voordelig om een huis te verduurzamen. Er zijn diverse effectieve manieren waarop je jouw huis eenvoudig energiezuiniger kan maken.

Isoleren van de woning

Het isoleren van de woning zorgt ervoor dat jouw woning sneller opwarmt, omdat er meer warmte blijft hangen in huis. Hierdoor daalt de energierekening enorm, omdat er minder wordt gestookt. Je kan eenvoudig zelf het huis isoleren. Dicht naden en kieren met een antitochtkit, zodat er geen warmte naar buiten ontsnapt. Ook kan je folie achter je radiatoren plakken en de cv-leidingen isoleren in onverwarmde ruimten. Natuurlijk kan je het ook groter aanpakken en de ramen, daken, muren en vloeren laten isoleren. Laat hiernaar kijken door experts. Het isoleren van jouw huis zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder CO2 wordt uitgestoten door het verminderen van stoken en dit heeft op lange termijn positief effect op het milieu en jouw energierekening. Een ander voordeel van een geïsoleerd huis is dat het in de zomer de warmte buitenhoudt en in de winter de warme juist binnenhoudt. Een tip hierbij is om passende raamdecoratie aan te schaffen voor in huis. Kies bijvoorbeeld voor dikke isolerende gordijnen om in de winter warm binnen te zitten. Deze kan je in de zomer eventueel combineren met vitrage gordijnen of duurzame houten jaloezieën. Zo komt er overdag nog veel daglicht binnen.
Tip: ga ook voor goede raambekleding bij de schuifpui, ongemerkt komt er via zo’n deur toch veel kou binnen.

Energie besparen in huis

Er zijn veel factoren in huis die een groot verschil kunnen maken wat betreft energiebesparing. Denk er altijd goed aan om apparaten uit te schakelen als je deze niet gebruikt, zoals de televisie of lampen in huis. Vooral overdag is het belangrijk om ze uit te laten wanneer je het licht niet nodig hebt, dit kan direct veel energie besparen. Daarnaast kan het overstappen van gloeilampen naar ledlampen je tot wel 90% energie besparen. Ook is bewust douchen een goede tip voor het besparen van energie. Ga niet langer dan 5 minuten onder de douche en douche ook niet warmer dan 37 graden. Als je warmer dan 40 graden doucht, laat je geen ecologische voetafdruk achter.
Het installeren van zonnepanelen is een van de bekendste opties om energie te besparen in huis. Zonnepanelen op het dak vangen zonlicht op en zetten dit om naar energie. Deze energie is een duurzame en groene vorm van energie. Wat zonnepanelen precies opleveren verschilt per huis. Dat ligt bijvoorbeeld aan jouw energieverbruik en de ligging van je dak. Bespreek dit ook met experts.