Zonnepanelen schoonmaken, prima zelf te doen

Zonnepanelen schoonmaken, prima zelf te doen

Het aantal zonnepanelen op de daken van Nederlandse huizen groeit nog altijd sterk. Eind 2022 lagen er op zo’n 2 miljoen woningen één of meerdere zonnepanelen. Een jaar later waren dit er bijna 600.000 meer. Gemiddeld genomen liggen er op deze woningen 13 zonnepanelen, die rond de 3.500 kWh opleveren. Het klinkt waarschijnlijk heel logisch als we zeggen dat schone panelen beter presteren dan vuile panelen. Het is dus verstandig om ze met enige regelmaat te reinigen. Maar kun je dit ook zelf doen?

Is het noodzakelijk om je zonnepanelen te reinigen?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt namelijk helemaal af van de situatie. Alhoewel de meningen verdeeld zijn, is het onder normale omstandigheden niet direct noodzakelijk om jouw zonnepanelen te reinigen.

Allereerst valt er in ons land voldoende regen, die er voor zorgt dat de zonnepanelen worden schoon gespoeld. Daarnaast is de opbrengst van het reinigen beperkt. Een schoon zonnepaneel levert slechts 2 tot 3 procent meer rendement op dan een paneel dat licht is vervuild met bijvoorbeeld zand, stof of stuifmeel.

Er zijn echter ook een aantal situaties waarin de vervuiling sterker is, bijvoorbeeld als je in de buurt van een fabriek of snelweg woont. Dit geldt ook als jouw woning in een buitengebied staat met veel akkers.

Je zonnepanelen schoonmaken is in die situaties dan ook wel aan te raden. Controleer ze in ieder geval regelmatig, zodat je weet hoe de panelen er bij liggen en of het schoonmaken ervan nodig is. Waar je daarbij zeker op moet letten, is vogelpoep. Dit zal namelijk bij een regenbui niet vanzelf van de panelen afspoelen. Vogelpoep is hardnekkig vuil en zal ook de zonnestralen helemaal blokkeren. Het is dus belangrijk dat dit wordt verwijderd, zeker bij grotere hoeveelheden.

Zonnepanelen schoonmaken, zelf doen of uitbesteden?

Met enige regelmaat je zonnepanelen schoonmaken is dus verstandig. Een veel gestelde vraag is of je dit ook zelf kunt doen of dat je dit aan een vakman moet overlaten.

Ook het antwoord op deze vraag hangt geheel af van de situatie. Maar onder normale omstandigheden kun je dit prima zelf. Het scheelt je in ieder best veel geld.  Bij het laten schoonmaken van je zonnepanelen door een vakman, zullen de kosten namelijk al snel oplopen tot zo’n 150 Euro. Deze kosten wegen meestal niet op tegen het minimale rendement verlies.

Zelf je zonnepanelen schoonmaken loont dus al snel. Het is wel belangrijk dat je dit op een veilige manier kunt doen. Is dit in jouw situatie niet mogelijk, laat dan je zonnepanelen schoonmaken door een vakman.

Zelf zonnepanelen schoonmaken, zo doe je dat

Je eigen zonnepanelen schoonmaken kun je het beste doen in de maand april. Vanaf dat moment zullen de panelen de meeste stroom gaan opleveren. Zo profiteer je maximaal van het extra rendement van de schone panelen.

Zoals gezegd, moet je als je zelf aan de slag gaat wel de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Vooral als je een schuin dak hebt. Dit kan namelijk glad zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dus voor een degelijke valbeveiliging als je het dak opgaat.

Meestal is het echter niet noodzakelijk om het dak op te gaan om je zonnepanelen te reinigen. Je kunt dit ook heel goed vanaf de grond doen met een speciaal telescopisch schoonmaaksysteem. Zo kun je jouw panelen op een eenvoudige en veilige manier reinigen.

Op de markt zijn verschillende systemen verkrijgbaar. Let er wel op dat de telescoop ver genoeg kan uitschuiven. Kies ook voor een stevige set met voldoende hulpmiddelen.

Tip: heb je een goede relatie met jouw buren en hebben die ook zonnepanelen, dan kun je er over nadenken om met meerdere een goede set aan te schaffen en zo de kosten delen.

Daarnaast zijn ook de juiste schoonmaakmiddelen van belang. Wat je zeker niet moet doen is een hogedrukreiniger, ruitenkrabber of schuursponsjes aan de slag gaan. Gebruik ook geen autoshampoo of sterke schoonmaak- of schuurmiddelen. Hiermee zul je jouw panelen flink beschadigen waardoor je uiteindelijk veel meer geld kwijt bent.

Wat je wel kunt gebruiken is een zachte spons of doek. Vogelpoep kun je met een zachte borstel verwijderen. Gebruik bij voorkeur lauwwarm en ontkalkt water. Wil je een reinigingsmiddel gebruiken, kies dan voor een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.

Belangrijke aandachtspunten

Zonnepanelen schoonmaken doe je bij voorkeur bij bewolkt weer in vroege ochtend of avond. Dan is de zonnestraling namelijk veel minder sterk.

Bedenk dat in de volle zon de temperatuur van de panelen kan oplopen tot maar liefst 80 graden Celsius. Door het veel koudere water dat je bij het schoonmaken gebruikt, zou het glas kunnen scheuren. Ook zal het water in deze situatie vrijwel direct opdrogen waardoor er veel meer schoonmaakresten en watervlekken achterblijven.

Voordat je met het schoonmaken begint, moet je eerst de zonnepanelen uitschakelen. Ga je het dak op, voorkom dan bij het schoonmaken dat je aan de bekabeling komt en tegen de panelen aan stoot. Ga vooral niet leunen op de panelen. Hierdoor kunnen namelijk forse beschadigingen ontstaan.

Als de zonnepanelen droog zijn, moet je eerst het vuil verwijderen, zonder water te gebruiken. Spoel ze vervolgens af met ontkalkt water in combinatie met een speciaal schoonmaakmiddel. Heb je geen ontkalkt water, kun je eventueel ook regenwater gebruiken.

Als je klaar bent met het schoonmaken, laat je de zonnepanelen uit zichzelf opdrogen. Zo voorkom je dat er krassen ontstaan.

Conclusie

Zonnepanelen schoonmaken is een klus die je meestal prima zelf kunt doen. Het extra rendement is echter minimaal. Veelal zullen de panelen bij een regenbui ook schoonspoelen. Zijn ze wat vuiler en wil je zelf aan de slag, doe dit dan in de maand april. Zo zijn je panelen in de maanden dat ze het meest opleveren mooi schoon. Zorg wel dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Schoonmaken kan prima vanaf de grond met een telescopisch schoonmaak systeem. Bij sterke vervuiling kun je beter het dak op gaan. Zorg dan wel voor een goede valbeveiliging of schakel een vakman in.