De beste momenten om je tuin in orde te maken

Of je nu een grote of kleine tuin hebt, het is belangrijk om hem regelmatig te onderhouden. Zo blijft die mooi en heb je er jarenlang plezier van. Maar op welke momenten kun je nu het best deze werkzaamheden uitvoeren? De voorjaarsschoonmaak is erg belangrijk. In dit artikel zetten we niet alleen alle werkzaamheden van de voorjaarsschoonmaak op een rijtje, maar geven we ook een beknopt overzicht van alle werkzaamheden gedurende het gehele jaar.

De voorjaarsschoonmaak

Alhoewel er het gehele jaar door allerlei klusjes te doen zijn in de tuin, is de voorjaarsschoonmaak wel de belangrijkste. De beste periode om hier mee te starten, is eind februari of begin maart, mits het niet vriest. Hieronder lees je welke klussen moeten worden uitgevoerd.

Opruimen tuin

Begin met het snoeien van de siergrassen en vaste planten. Knip het groenafval zo fijn mogelijk en deponeer het in de groene kliko of op je eigen composthoop. De vaste planten die op dat moment al bijna gaan bloeien moet je natuurlijk laten staan.

Verwijdering van onkruiden

Het voorjaar is ook de beste tijd om onkruiden en ongewenste planten te verwijderen. Zeker grotere groepen vaste planten kunnen andere planten overgroeien. Door deze planten en de onkruiden met wortel en al te verwijderen, zorg je dat de rest van de planten beter tot hun recht komen.

Bodemverbetering

De basis voor een gezonde tuin is de bodem waarin jouw planten groeien. De nodige organische stoffen houd je op peil door jaarlijks een laagje compost of mulch gelijkmatig over de bodem uit te strooien. Hark dit lichtjes door de bodem maar ga deze niet omspitten, dit verstoort namelijk het bodemleven.

Bemesting

Het bemesten van de tuin is van groot belang om een goede bodemstructuur te krijgen, zodat jouw planten gezond blijven en goed groeien en bloeien.

Kalk strooien

Zowel het gazon als de meeste plantensoorten houden van kalk in de bodem. Het strooien van kalk doe je zo vroeg mogelijk in het jaar.  Er zijn echter ook planten zoals rododendrons en hortensia’s en andere zuurminnende planten die helemaal niet van kalk houden. Houd hier dus rekening mee.

Snoeien van hagen en rozen

Als het wat warmer wordt, hebben veel hagen alweer nieuwe scheuten aangemaakt. Knip deze weer in model. Dit is ook de tijd om de rozen te snoeien.

Onderhoud van het gazon

Om een mooi groen gazon te krijgen, moeten er diverse werkzaamheden worden uitgevoerd. We noemden net al het strooien van kalk. In maart moet je het gazon ook verticuteren en beluchten. Je kunt nu ook kale plekken bij zaaien. Als de temperaturen stijgen, is het ook al snel nodig om een eerste maaibeurt uit te voeren.

Terras schoonmaken

In de winter wordt het terras vuil en groen van de aanslag. Maak terrassen en paden schoon een schrobber en de juiste reinigingsmiddelen. Gebruik geen hoge druk reiniger, die tast namelijk de toplaag van tegels aan.

Vijver schoonmaken

Haal de verrotte delen van de vijverplanten weg en snoei de planten die te groot worden. Let goed op of de zuurstofplanten nog leven en vervang ze zo nodig. Geef na het schoonmaken ook je vijverplanten de juiste vijverbemesting.

De tuinkalender

Zoals we al zeiden, is er het gehele jaar door wel iets te doen in de tuin. In het onderstaande overzicht kun je per maand zien welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd.

Januari

Januari is de perfecte maand om struiken en planten te snoeien, mits het niet vriest. Zolang het niet vriest, kun je ook planten poten. Daarnaast kan het gazon en de rest van de tuin van kalk worden voorzien.

Februari

Zolang het niet vriest kun je ook in februari prima snoeien. Het is tevens de tijd dat de eerste sprietjes van de voorjaarsbollen weer boven de grond komen. Geef deze wat organische mest. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.

Maart

De maand maart is de perfecte tijd om hagen, heesters en boompjes te verplanten. Zoals gezegd is het ook de tijd van de voorjaarsschoonmaak en het onderhoud van het gazon.

April

Het bemesten van de tuin kun je prima in april doen. Ook is het de tijd om te starten met het maaien van het gazon en om de klimop en hagen te snoeien.

Mei

In de periode van mei tot en met augustus moet je iedere maand kunstmest op het gazon strooien. Doe dit net voordat het gaat regenen. In de tweede helft van mei kunnen de voorgezaaide planten en zaden van planten in de volle grond worden gepoot. Alles begint nu te groeien en te bloeien. Het is dan ook zaak om de tuin onkruid vrij te houden.

Juni

Zorg in deze maand ervoor dat de hagen en heesters zijn gesnoeid zodat ze weer kunnen uitlopen. Zorg bij warm weer ook dat je voldoende water geeft. Je kunt dit beter één keer per week een uur doen, dan iedere dag een beetje, bij voorkeur in de ochtend of avond.

Juli

Verwijder met enige regelmaat uitgebloeide bloemen. Hierdoor zullen er weer nieuwe knoppen verschijnen. Denk ook weer aan voldoende water geven.

Augustus

Als je bijvoorbeeld bramen- of bessenstruiken in de tuin hebt, is het nu de tijd om te oogsten. Je kunt nu ook de vruchtdragende takken terugsnoeien. Je kunt ook groenblijvende hagen in deze periode een laatste snoeibeurt geven.

September

De nazomer is een beste tijd om nieuwe planten te poten. Zo gaan ze sterk genoeg de winterperiode in. Ook kun je nu het gazon opknappen. Het gras maaien is bijna niet meer nodig. Strooi nog wel een keertje wat kalk over de tuin en het gazon.

Oktober

Oktober is ideale maand voor het poten van bloembollen. Je kunt nu ook bladverliezende struiken en bomen verplanten. Doe dit als het blad is afgevallen.

November

In november moet je het gazon blad vrij maken en gebruik dit om de vaste planten te bedekken ter bescherming tegen de vrieskou. Zolang het niet vriest kun je nog bollen of vaste planten poten.

December

In december gebeurt er niet zo veel in de tuin. Verplaats de vorstgevoelige planten naar de schuur of andere beschutte plek. Geef ze zo nu en dan wel wat water zodat ze niet uitdrogen.