Aandachtspunten bij het samenstellen van een meterkast

Aandachtspunten bij het samenstellen van een meterkast

Bij het bouwen van een nieuwe woning of het renoveren van je bestaande huis zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van de aspecten waaraan je hierbij wellicht niet direct denkt: de samenstelling van de meterkast in huis. Sommigen zien het als het hart van de woning. Vanuit de meterkast worden de verschillende elektrische apparaten in huis van voldoende stroom voorzien. Dit is geen vanzelfsprekendheid! Een meterkast kan overbelast raken, waardoor de schakelaar omspringt. Gevolg ervan is een tijdelijke stroomstoring in huis. Daarnaast zorgt een goed functionerende aardlekschakelaar ervoor, dat de binnenkomende stroom gelijk is aan de uitgaande stroom energie. Blijkt er een verschil tussen beide stromen aan energie te zitten, dan wordt de stroomvoorziening direct onderbroken. Dit helpt te voorkomen dat apparaten in huis onder stroom komen te staan, met alle risico’s van dien. 

In dit artikel lees je meer over hetgeen om rekening mee te houden bij het samenstellen van een groepenkast. Aan welke van deze punten heb jij al gedacht?

Bestel een op maat samengestelde groepenkast online

Er zijn verschillende aanbieders die op maat samengestelde groepenkasten aanbieden. De samenstelling moet passen bij de indeling van de verschillende kamers, de elektrische apparatuur die je in huis gebruikt en investeringen die je komende jaren verwacht te doen. Mogelijk kook je nu al op inductie en wil je over zo’n vijf jaar een elektrische warmtepomp aansluiten. Het maakt het verstandig te kiezen voor een specifieke kookaansluiting in de meterkast, gecombineerd met een 3-fasen aansluiting. Een 3-fasen aansluiting levert meer stroom dan een 1-fase aansluiting; dit kan benodigd zijn voor de elektrische warmtepomp.

Transformator voor de deurbel en de aardlekschakelaar

Andere belangrijke onderdelen van de groepenkast zijn de transformator voor de deurbel en de reeds geïntroduceerde aardlekschakelaar. Een aardlekschakelaar ziet feitelijk toe op het functioneren van de groepenkast in huis. Is er sprake van disfunctioneren, dan wordt de stroomvoorziening onderbroken. Zorg dat de aardlekschakelaar periodiek getest wordt, om er zeker van te zijn dat deze naar behoren functioneert. Een aardlekschakelaar is voorzien van een speciale testknop die dit mogelijk maakt. Online vind je instructies over het gebruik daarvan. 

De transformator voor de deurbel is benodigd, daar een deurbel op basis van zwakstroom werkt. De reguliere aansluiting op 230 Volt zal hierdoor niet geschikt zijn. In bestaande woningen zal deze transformator standaard onderdeel zijn van de huidige groepenkast; mogelijk kan deze transformator opnieuw gebruikt worden.