Bereken wat een apparaat kost aan stroom

Het berekenen van je stroom en gas kan belangrijk zijn voor je stroomrekening. Dat geldt ook voor de apparaten die je gebruikt in huis. Je weet altijd precies wat je apparaten aan stroom verbruiken. Je weet als gebruiker hoeveel stroom er wordt gebruikt door je apparaten. Je komt ook te weten hoeveel je moet betalen aan je energieleverancier. Door het te berekenen met een rekenhulp kun je erachter komen hoeveel er kan bespaard worden op het verbruik van je apparaten.

Het stroomgebruik 

In Nederland wordt het stroomgebruik uitgedrukt in kWh (kilowatt pu) Als je een huishouden hebt van 3 personen verbruik je gemiddeld 3500 kWh jaarlijks aan stroom. Hoeveel jouw huishouden precies verbruikt is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal personen, het verbruik en de hoeveelheid aan elektrische apparaten. 

Het stroomverbruik van apparaten kan ook afhankelijk zijn van hoe zuinig de apparaten zijn. Een andere factor die mee kan spelen in het stroomverbruik is de isolatie en ventilatie van je huis. Deze factoren spelen een belangrijke rol in het verbruik van je stroomkosten die jouw huishouden maakt. 

Waarom is het berekenen van je stroomverbruik belangrijk?

De energiekosten kunnen behoorlijk stijgen. Om kosten te kunnen besparen op je energierekening is het handig om je stroomverbruik te berekenen. Het is belangrijk om dan ook te weten hoeveel energie een apparaat in jouw huis verbruikt. Wanneer een apparaat in je huis meer stroom verbruikt dan zou je ervoor kunnen kiezen om deze niet altijd te gebruiken. 

Is het een ouder apparaat dan zou je deze kunnen vervangen tegen een zuiniger model. Je kunt dan op jaarlijkse basis stroom besparen waardoor je meer geld overhoudt. Je energierekening valt lager uit als je erop let welke apparaten je gebruikt. 

Hoe wordt het stroomverbruik van je apparaten berekend?

Het stroomverbruik van een apparaat bereken je door eerst het energieverbruik per uur vast te stellen. Dit kun je doen door de verpakking te lezen van het apparaat of door de handleiding van het apparaat te lezen. Je kunt de hoeveelheid energie aflezen die het apparaat verbruikt. Als je een verpakking of de handleiding niet hebt bewaard dan zou je het kunnen opzoeken op de website van de fabrikant. 

Je kijkt op de website naar opgenomen vermogen en niet naar vermogen. Je kunt bij opgenomen vermogen namelijk de hoeveelheid watt van het apparaat zien, maar ook het daadwerkelijke verbruik per uur wanneer deze aanstaat. Je ziet dan het werkelijke verbruik in Wattage van het specifieke apparaat. Als je kijkt bij vermogen dan wordt alleen maar de krachtigheid van het apparaat aangegeven.

Je kunt de watt vervolgens omrekenen naar kWh. Als je 1000 watt hebt staat dit gelijk aan een kilowatt. Dat opgenomen vermogen deel je door 1000. Als het specifieke apparaat dat je berekent 1000 watt aangeeft aan stroom wanneer die aan is, dan is het verbruik 1 kilowatt wanneer je het apparaat een uur hebt aanstaan. Als je de watt hebt omgerekend naar kilowatt kun je de gebruikstijd inschatten. 

Kijk eerst over welk tijdsbestek je het verbruik wilt berekenen. Het berekenen van je stroomverbruik kan namelijk per dag, week, maand of jaarlijks zijn. Dit kun je als gebruiker zelf bepalen. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel uur je het specifieke apparaat per dag wilt gebruiken. Als je dat weet kun je verder met de berekening van je apparaat. 

  • Een week – de dagelijkse duur van het gebruik is zeven dagen
  • Een maand – de dagelijkse duur van het gebruik is 30 dagen
  • Een jaar – de dagelijkse duur van het gebruik is 365 dagen

Check de energieprijs van jouw energieleverancier

Je kunt de energieprijs van jouw leverancier checken. De prijzen verschillen namelijk per energieleverancier maar ook kunnen de persoonlijke situaties verschillen. Als je zonnepanelen op je huis hebt zul je een lagere prijs hebben van je energiekosten. Je kunt de prijzen in het energiecontract van je leverancier terugvinden. Deze staan aangegeven in kWh (kilowatt per uur). 

Je kunt de gegevens die je verzameld hebt van je apparaten nu invullen als een formule. Er is een formule voor het stroomverbruik en er is een formule voor de stroomkosten.  Dat ziet er als volgt uit:

  • Energieverbruik (kWh) is verbruik (kilowatt) * de gebruikersuren per dag * de dagen
  • Stroomkosten in euro’s is het energieverbruik in kWh * de energiekosten per uur in euro’s

Het stroomverbruik van ieder apparaat in jouw huis berekenen

Je kunt in jouw huis alle elektrische apparaten berekenen. Het is mogelijk. Je kunt het op 2 manieren doen. Je kunt ieder apparaat op dezelfde manier berekenen als wanneer je een apparaat specifiek berekent. Alle apparaten die je berekent kun je bij elkaar optellen. Het kost je wel behoorlijk veel tijd. Dit kan beter en sneller. Elke dag lees je in de ochtend en in de avond je meterstanden af. Je weet precies hoeveel je huishouden per dag verbruikt. 

Bespaar op je energiekosten 

Wanneer je goed oplet wat je apparaten verbruiken kun je besparen op je energiekosten. Je kunt een apparaat minder gaan gebruiken wanneer je merkt dat deze meer energie verbruikt. Heb je een ouder apparaat dan zou je deze kunnen vervangen als je hiervoor een budget hebt. Dat kan je op jaarbasis veel geld schelen. Naast het berekenen van de apparaten kun je op andere manieren nog besparen op energiekosten. 

Je zou spaarlampen kunnen nemen in plaats van gloeilampen. De verwarming alleen aanzetten in ruimtes waar iemand verblijft kan helpen om je energiekosten te verlagen. Zorg dat er geen lampen aan blijven in ruimtes waar niemand zich bevindt. Dat zijn onnodige kosten die je maakt. Een goede isolatie van je huis kan bijdragen aan de verlaging van je energiekosten. Het veranderen van energieleverancier kan een optie zijn wanneer je te veel betaalt bij de huidige leverancier. 

Wil je kunnen besparen op je energiekosten dan kun je de volgende dingen gemakkelijk in je huis doen:

  • Het berekenen van je apparaten
  • Spaarlampen 
  • Een slimme thermostaat 
  • Gebruik energiezuinige apparaten
  • Een goede isolatie van je huis
  • Gebruik stekkerdozen zodat je sluipverbruik vermijdt