Slimme apparaten in huis, wat is het en hoe werkt het?

Slimme apparaten in huis, wat is het en hoe werkt het?

Slimme apparaten zijn apparaten die via wi-fi of een kabel verbonden zijn met een netwerk. Dat worden slimme apparaten genoemd. Je kunt tientallen apparaten verbinden met je thuisnetwerk. Je kunt denken aan apparaten zoals een smartphone, televisie of beveiligingscamera bijvoorbeeld. Via een app kun je alle apparaten bedienen als gebruiker. We zullen je alles vertellen over wat slimme apparaten zijn en hoe het allemaal werkt.

Wat zijn slimme apparaten?

Alle apparaten die verbonden zijn met het internet worden slimme apparaten genoemd. Deze apparaten kun je als gebruiker bedienen via een app op je smartphone. Ze zullen dan de acties uitvoeren die je geeft. Een slim apparaat kan zorgen voor een betere veiligheid in huis. Bijvoorbeeld een slimme rookmelder detecteert niet alleen maar slaat ook alarm door je te waarschuwen via de smartphone. Je hebt slimme rookmelders die nog meer functies hebben.

Een slimme rookmelder zou je ook kunnen koppelen aan een slim rolluik. Op het moment dat de rookmelder rook detecteert in je huis kan deze ook meteen de rolluiken openen waardoor de vluchtweg voor je vrij wordt. Er zijn ook slimme apparaten die zorgen voor gemak. Je hoeft dan handelingen niet meer te doen. Een slimme lamp in combinatie met een slim deurslot is daar een voorbeeld van. Wanneer je thuiskomt en je opent de deur dan zal het slimme deurslot een sein geven aan de slimme lampen en de lichten zullen aanspringen.

Andere slimme apparaten die je kunt koppelen met een slim deurslot zijn ook een slimme thermostaat, een slimme speaker en een slimme deurbel. Ieder slim apparaat heeft ook zijn eigen functie. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat op een gewenste temperatuur laten zetten wanneer je thuis komt of weggaat van huis.

Je kunt muziek aan of uit laten zetten door een slim apparaat als je dit combineert met een slim deurslot. Staat er een bekende voor de deur dan kun je het slot openen op afstand. Je hebt oneindig combinaties die je kunt maken met slimme apparaten. De slimme apparaten moeten wel met elkaar kunnen communiceren.

Welke slimme apparaten zijn er?

Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt. De nieuwe elektronische producten worden voorzien van slimme functies. Je hebt smart wasmachines of slimme koelkasten. Er zijn nu ook slimme ovens. Om je een beter beeld te geven zetten we je een aantal slimme apparaten op een rij:

  • Slimme deurbellen
  • Smart speakers
  • Slimme stekkers
  • Slimme thermostaten
  • Slimme ovens
  • Slimme koelkasten
  • Smart wasmachines
  • Slimme verlichting
  • Slimme deursloten

Het is een kleine greep uit het grote aanbod van slimme apparaten. Robotmaaiers en robotstofzuigers worden ook gezien als slimme apparaten. Je kunt de robotstofzuigers nu ook bedienen met spraak. De technologie wordt steeds geavanceerder wat betreft de slimme apparaten.

Hoe kun je slimme apparaten koppelen en hoe werkt het?

De slimme apparaten zijn allemaal voorzien van wi-fi of bluetooth. Je kunt deze apparaten informatie laten uitwisselen doordat je deze aan het begin instelt. Je kunt de slimme apparaten dan bedienen via een app op je smartphone of tablet. Je zou dan je lamp kunnen dimmen of de volume harder zetten. Je zou dan de apparaten in je huis kunnen koppelen met een Smart Home Hub.

Je kunt namelijk dan alle apparaten via een app aansturen. Je kunt bijvoorbeeld de lampen bedienen. Je hoeft niet meer zelf de lampen aan en uit te maken. Je kunt dit laten doen door de slimme lampen. Dat kan door middel van spraak maar ook op vastgestelde tijden die je instelt. De lampen gaan dan aan wanneer het donker is en als het licht wordt buiten dan gaan de lampen weer uit.

Een slimme thermostaat zorgt voor energiebesparing in je huis. Je kunt de slimme thermostaat zo instellen dat die alleen aanspringt wanneer er mensen in huis zijn. Je kunt ook ervoor kiezen om de thermostaat weer uit te zetten op het moment er geen mensen meer in huis zijn. Je huis wordt dan alleen verwarmd wanneer er ook iemand in huis is. Dat kan je kosten besparen op je energierekening.

Een Smart functie kun je altijd zien op je smartphone. Dat kan handig zijn wanneer je niet meer zeker weet of je de thermostaat of lampen hebt uitgezet bij het verlaten van je huis. Je kunt dan via de app alles aan of uitzetten. Een Smart Home hub heeft veel voordelen. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker maar ook veiliger. Een Smart Home hub biedt je gemak en comfort, veiligheid en je kunt energie besparen.

Je huis beveiligen door slimme apparaten

Veel mensen kiezen voor Smart toepassingen vanwege de beveiliging van het huis. Je hebt slimme apparaten zoals alarmsystemen, beveiligingscamera’s en verlichting. Deze slimme apparaten zullen dan een signaal sturen naar je smartphone zodra er iemand je huis betreedt wanneer je niet thuis bent. Het slimme alarmsysteem behoort tot de belangrijkste onderdelen voor de beveiliging van je huis.

Een slim alarmsysteem bestaat uit een basisstation, een app en meerdere sensoren op je smartphone. Je kunt dit nog uitbreiden door camera’s te plaatsen rondom je huis. Je hebt altijd zicht op je huis ook wanneer je niet thuis bent. Wanneer iemand je huis betreedt dan krijg je er melding van. Je kunt ook altijd zien wie er in je huis is of is geweest.

Een alarmsysteem met camera is dan ook altijd aan te raden. Naast het alarmsysteem heb je nog de slimme deurbel en de slimme verlichting. Een slimme deurbel is bijvoorbeeld voorzien van een camera. Je ziet altijd wie voor de deur staat. Je kunt soms ook met de bezoeker communiceren bij sommige slimme deurbellen. Een slimme verlichting is een aanvulling op de beveiliging van je huis.

Je kunt het zo instellen dat lichten op bepaalde tijden aan gaan. Zo zorg je ervoor dat mensen denken dat je thuis bent. En als laatste heb je nog de slimme deursloten. Je kunt de deuren via een app open maken en weer vergrendelen op afstand. Slimme apparaten zorgen voor een veilig huis.