Kan LED verlichting ook buiten?

Kan LED verlichting ook buiten?

Ben je op zoek naar verlichting die buiten te gebruiken is? Dan kunnen wij je helpen. In dit artikel gaan we dieper in op verlichting die je buiten kunt gebruiken.

LED voor buiten

LED verlichting is al jaren de nieuwe manier van verlichten. Steeds meer mensen maken de overstap richting LED. Dat is ook niet zo gek, want LED heeft een hoop voordelen. Velen vragen zich af LED verlichting ook geschikt is voor buiten. Het antwoord op deze vraag is: Ja, dat is het geval!

Waar op letten bij LED buiten?

Tuinverlichting LED en LED armaturen hebben een  IP waarde. Deze waarde laat zien of de lamp stof- of waterbestendig is. Het belangrijkste om te weten of een lamp wel geschikt is voor buiten is wanneer deze een IP waarde van 44 of meer heeft. Dit betekent dat hij buiten kan worden gebruikt.

Wanneer er bij armaturen sprake is van een IP van meer dan 44 dan kun je LED lampen met een waarde van 20+ plaatsen. Dit is een combinatie die voor buiten geschikt is.

Hoe buitenlampen vervangen voor LED?

Velen hebben nog traditionele buitenverlichting, deze willen ze op den duur vervangen voor LED. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Je moet letten op de fitting, de wattage van de oude lamp, het aantal lumen en kelvin.

Wanneer je buitenverlichting gaat vervangen dan is het uiteraard een goed idee om de fitting eerst eens te bekijken. De waarde van de fitting van de nieuwe lamp moet gelijk zijn aan die van de oude lamp.

Lichtopbrengst, lumen en Kelvin

Ook de lichtopbrengst moet zo goed als hetzelfde zijn. Doe dus goed onderzoek naar de Wattage, dit is belangrijk voor de lichtopbrengst. Houdt wel in de gaten dat de Wattage van een LED lamp in vergelijking met bijvoorbeeld een halogeenlamp niet hetzelfde is. LED is veel energiezuiniger, een LED lamp kan met een veel kleiner Wattage evenveel licht produceren als een traditionele lamp. Zoek dit goed uit op het internet.

Lumen is ook belangrijk bij LED. Lumen staat voor de hoeveelheid licht die er wordt afgegeven. Des te meer lumen, des te meer licht een lamp produceert.

Dan is er nog Kelvin. Dit is de term die zich vertaald in de kleur van het licht. Buitenverlichting heeft meestal tussen de 2000 en de 2800 Kelvin. Lampen met een veiligheidsfunctie zullen meer Kelvin bevatten, denk aan ongeveer het dubbele. Je kunt denken aan 4000 tot 4500 Kelvin. Lampen die tussen de 2000 en de 3000 Kelvin bevatten staan bekend om hun warme uitstraling. Lampen die tussen de 3000 en de 4500 Kelvin bevatten staan bekend als energiek en levendig. Dit kan worden gezien als fris daglicht.

Het duurt even om uit te vinden wat het beste bij je past. Neem dan ook genoeg tijd voor de voorbereiding. Het uitkiezen van LED tuinverlichting doe je niet zomaar even. Het is een klein project waar toch wel redelijk veel tijd in gaat zitten. Overweeg je keuzes goed, dan kun je zo snel mogelijk in de avond weer heerlijk genieten van je tuin!