Blijven of verhuizen?

Blijven of verhuizen

Blijven of verhuizen, dat is een vraag die vaak bij mensen op een bepaald punt in hun leven naar boven komt. Moet je de bestaande woning gaan verbouwen of renoveren of ga je gewoon op zoek naar een andere woning die meer aan bepaalde eisen ten opzichte van het woongenot voldoet?

Verbouwen, renoveren of verhuizen?

Wat het uiteindelijk wordt, hangt natuurlijk van een aantal punten af. Ten eerste moet je jezelf afvragen wat je moet verbouwen of renoveren om tevreden te zijn met je huidige woning. En wat zijn de kosten hiervoor? Ten tweede is het natuurlijk de vraag of je een andere woning kunt vinden die in je budget past en waar je weinig aan hoeft te verbouwen of te renoveren.

Hoe zit het met het budget

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet happy bent op de locatie waar je woont en sowieso liever naar een andere buurt verhuist en daar de nieuwe woning afstemt op het gewenste woongenot. Soms kun je verbouwingen of renovaties dan meefinancieren met de hypotheek voor de aankoop van het nieuwe huis. Woon je wel prettig in de buurt waar je nu woont en heb je alleen wat aanmerkingen op je huidige huis? Dan kan het met de huidige koopprijzen soms verstandiger zijn om te blijven zitten waar je zit en het bestaande huis op te knappen. Ook hierbij kan de vraag ‘Wat kan ik lenen voor de verbouwing of renovatie’ een grote rol spelen.

Renoveren of verbouwen

Bij een renovatie gaat het erom dat oude elementen van een woning worden vernieuwd. Bijvoorbeeld nieuwe kozijnen en ramen of een nieuw dak. Bij een verbouwing gaat het over het algemeen over bouwkundige wijzigingen, bijvoorbeeld een aanbouw of een overkapping. Het kan ook zijn dat je een oude trap wilt vervangen of de badkamer een upgrade wilt geven. Een nieuwe keuken, een extra kamer creëren, het kunnen allemaal oplossingen zijn om van je oude huis weer een heerlijke plek te maken waar alles helemaal naar je zin is. En misschien is alleen een andere vloer al een stap in de goede richting.

Maak een plan

Het is altijd goed om vooraf eerst eens in kaart te brengen wat je graag allemaal aangepast zou willen zien. Bedenk ook gelijk of je het huis bijvoorbeeld te tochtig of te vochtig vindt, het is zeker goed om dit gelijk mee te nemen in de planning als je het oude huis gaat aanpakken. Voor sommige renovaties of verbouwingen moet echt de hulp van een deskundige ingeschakeld worden, dit maakt de plannen meestal wel duurder. Daarom is het ook altijd goed om vooraf een begroting te maken. Je kunt hiervoor offertes opvragen bij verschillende bedrijven.

Bouw een reserve in

Het kan ook zomaar zijn dat de plannen tijdens de verbouwing of na de renovatie aangepast moeten worden. Bijvoorbeeld omdat de oude keukendeur totaal niet bij de nieuwe keuken past of omdat er iets beschadigd raakt tijdens de verbouwing of renovatie. Hou hier dus ook rekening mee als je de begroting op gaat stellen. Zorg altijd dat er ruimte is voor onvoorziene omstandigheden. Het is vervelend als alles af is en er is geen geld meer om de puntjes op de ‘i’ te zetten.