Nieuwbouwwoningen zijn niet bij iedereen in trek. Veel gehoorde bezwaren: het heeft geen karakter, de woningen zijn niet uniek en de begroeiing in de buurt is minimaal. Toch waren ooit het meest pittoreske grachtenpand, jaren ’30-huis en villaatje op de hei ook nieuwbouw. Karakter wordt in de loop der jaren gekweekt, net als het groen. En wie bij het zoeken naar woonruimte zijn prioriteiten reset, ontdekt juist veel voordelen.
Lagere woonlasten
De eerste is bekend, maar daarom niet minder belangrijk: bijna alles kost minder bij een nieuwbouwwoning. Meestal juist omdát ze zo nieuw zijn. Energie bijvoorbeeld. Waar je in een oud pand vanwege alleen al het aankoopbedrag genoopt bent tot energie vergelijken en niet alle mogelijkheden hebt op dit gebied, is daar bij nieuwbouw vaak al over nagedacht. Er zit geen gasaansluiting of verouderde elektra in je nieuw opgeleverde huis, maar warmtepompen, zonneboilers en andere 21ste-eeuwse faciliteiten die de kosten laag houden.
Duurzamer op meer vlakken
Uit dat lage energieverbruik, denk ook aan moderne en betere isolatie, komt de mate van duurzaamheid voort: die is bij nieuwbouwwoningen meestal hoger. Probeer maar eens zonnepanelen op een grachtenpand aan te brengen – het kan misschien wel, maar de kosten zijn hoger als het om een moeilijk te bereiken plek gaat. Ook het nieuwbouwhuis zelf is veelal van duurzamer materiaal gemaakt, waardoor je ook niet bang hoeft te zijn voor asbest. Omdat onder duurzaamheid ook toegankelijkheid en/of inclusiviteit valt, is de conclusie snel getrokken.
Ruimte en veiligheid
Ruimte staat hoog op menig lijstje en het is eigenlijk overbodig om te melden dat die bij nieuwbouwwijken meer aanwezig is dan bij oudere huizen in oudere wijken. Laat staan aan een steeg of gracht. Dat schept veel meer mogelijkheden voor de inrichting van het pand. Ook als het om de omgeving gaat, is er meer bewegingsvrijheid. Straten zijn breed, langzaam rijden wordt er gestimuleerd, er is voldoende (goedkope) parkeergelegenheid, er zijn omheinde speeltuintjes en veel huizen zijn bovendien voorzien van een eigen stukje grond. In popiejopie-taal: what’s not to like? Men voelt zich hier doorgaans tevens veiliger dan binnen die zo gewilde stadsring.
Nieuw elan
Naast alle praktische voordelen is er de positieve blik op de toekomst. Een nieuw, fris gevoel overheerst in pas betrokken nieuwbouwwoningen, dat zien we ook vaak terug in het voor aspirant-huizenbezitters leerzame programma Voor Hetzelfde Geld. Die woning midden in de stad is niet zaligmakend, als je maar bereid bent buiten de geijkte paden te treden en vooruit te denken. Kinderen hebben het in nieuwbouwwijken naar hun zin, er komen winkels en voorzieningen, gelijkgestemden ontmoeten er elkaar, kortom: de bewoners maken er wat van. Nieuw elan heet dat.