De zolder opruimen, met deze tips zo gepiept

De zolder opruimen, met deze tips zo gepiept

Ben je van plan om je zolder op te ruimen? Je ziet alleen zoveel rommel dat je het begin niet kunt maken. Met deze tips die we je geven is een zolder opruimen zo gepiept. Een zolder opruimen is namelijk veel werk en dat kun je verlichten door gewoon aan een paar dingen te denken. Ben je benieuwd naar onze tips? Lees dan hieronder verder!

Ruim de zolder stap voor stap op

Een zolder opruimen hoeft niet in een keer. Wanneer je op tijd start met het opruimen van de zolder zou je elke keer een tas of vuilniszak kunnen vullen met spullen die weg kan van de zolder. Een zolder stond niet in een dag vol dus hoeft niet in een dag leeg te zijn. Alleen wanneer je gaat verhuizen kan dat een optie zijn omdat het snel leeg moet zijn. Je maakt het jezelf gemakkelijk wanneer je dit stap voor stap doet. De zolder komt dan ook leeg wanneer je er op tijd aan begint.

De zolder opruimen vergt een voorbereiding omdat je dan minder werk zult hebben. Stel jezelf een doel wanneer je besluit om de zolder op te ruimen dan werk je op een efficiënte manier. Kijk voor jezelf wat je wilt bereiken met het opruimen van je zolder. Dat zou bijvoorbeeld zo kunnen uitzien:

  • Een opgeruimde zolder die er weer netjes uitziet
  • Het creëren van meer ruimte voor je spullen
  • Je zolder omtoveren tot een extra slaapkamer of logeerkamer

Het is natuurlijk mogelijk dat je andere doelen hebt voor je zolder. Wanneer je deze doelen voor je gepland hebt kun je doelbewust beginnen met het opruimen van de zolder. Een goede planning kun je uitwerken zodat je stap voor stap de zolder kunt opruimen maar ook pauzes of rust creëert tussen het opruimen door zodat je weer energie kunt opbouwen om verder te gaan. Je hebt er niets aan als je te moe wordt en dan geen zin meer hebt.

Gooi de spullen weg die je niet meer gebruikt

Voordat je begint met het opruimen van de zolder is het belangrijk dat de vloer leeg is. Je pakt alle spullen van de vloer die erop liggen. Je hebt dan genoeg ruimte om je te bewegen en kunt starten met spullen uit te zoeken die je wilt houden of weggooien. Je hebt op een zolder meestal de spullen staan die je niet meer gebruikt. Er kan eigenlijk veel weg van die spullen. Je zou ze weg kunnen gooien of je brengt ze weg naar een tweedehands zaak waardoor ze nog gebruikt kunnen worden door andere mensen.

Begin tijdens het opruimen met de grote spullen zodat je meer overzicht krijgt op je zolder. Wanneer je spullen gaat bewaren zorgt dat voor minder ruimte op je zolder. Je kunt het beste bepalen wat bewaard wordt of wat meteen weggegooid kan worden.

Zorg voor een plek op zolder waar je bewaarde spullen kunt opbergen

Er zullen spullen zijn die je niet weg wilt gooien. Je hebt dan een plek nodig op de zolder waar je deze spullen in kunt opbergen. Dat kan een kast of rek zijn maar ook een hoek in de zolder kan ervoor dienen waar je opbergdozen kunt stapelen. Je zolder blijft op deze manier netjes wanneer je de spullen opbergt. De spullen die naderhand er weer bij komen kun je dan ook opbergen in de kasten of rekken.

Gebruik het systeem eerst weggooien, dan schoonmaken en dan herindelen

Op de zolder staat vaak alles door elkaar en lijkt het chaotisch. Het beste is dan om eerst de spullen weg te gooien die je niet meer gebruikt. Wil je het niet weggooien breng het dan naar een tweedehands zaak zodat ze nog een ronde mee kunnen. Als je alles hebt weggegooid kun je beginnen met het schoonmaken van de ruimte. Als alles schoon is gemaakt kun je beginnen met het herindelen van je zolder en je bewaarde spullen.

Pak ieder hoekje apart aan om ruimte weer te creëren. Je voorkomt verdere chaos op de zolder. Je kunt het opruimen over meerdere dagen verdelen wanneer dit nodig is. Houdt altijd je doel voor ogen want dat houd je gemotiveerd om verder op te ruimen. Zorg voor voldoende rust tussen het opruimen door.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt het doel en je plan is klaar. Het is tijd om te starten met je zolder. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je je kunt uitleven op de zolder. Het volgende zou je nog kunnen doen voordat je begint.

  • Trek kleding aan die ook vies mag worden
  • Zorg dat haren niet steeds in je gezicht vallen tijdens het opruimen, bind deze samen
  • Neem een flesje water mee naar de zolder zodat je tussendoor iets kunt drinken. Het is belangrijk dat je blijft hydrateren. Vind je water niet lekker dan kun je ook thee meenemen bijvoorbeeld
  • Zorg dat alle spullen boven staan die je nodig hebt voor het opruimen en schoonmaken van je zolder. (Schoonmaakspullen, handschoenen, dweil etc.)

Vind je het fijner om onder het opruimen muziek te luisteren kun je ook denken aan een muziekbox zodat je deze ook goed kunt horen. Werken met muziek maakt het opruimen gemakkelijker en je blijft in een vrolijke stemming. Zet een leuke playlist op tijdens het opruimen en zing lekker mee.

De hoekjes direct schoonmaken op je zolder

Wanneer je een hoekje hebt leeggehaald van spullen kun je deze het beste meteen schoonmaken door deze te stofzuigen of met een doek er doorheen te gaan. Je hebt dat hoekje dan klaar en kunt verder gaan met de volgende hoek waar je wilt beginnen. Het is minder chaotisch dan wanneer je even stopt en weet waar je weer moet beginnen als je weer verder gaat met opruimen

De zolder opruimen is voor veel mensen hard werken. Het resultaat mag er wezen want de uitkomst is de moeite waard. Een zolder die opgeruimd en schoon is brengt weer veel rust in je hoofd.