Van een slaapkamer een badkamer maken, waar moet je aan denken?

Van een slaapkamer een badkamer maken, waar moet je aan denken?

Kun je van een slaapkamer een badkamer maken? Dat is zeker mogelijk. Vele mensen vinden hun badkamer te klein in de woning en willen dan een badkamer bouwen. Sommige huizen hebben zelfs de badkamer op de benedenverdieping wat weer onpraktisch kan zijn wanneer je meteen wilt douchen als je wakker wordt. In principe kun je van een slaapkamer een badkamer maken. Er zijn een aantal dingen waar je wel aan moet denken wanneer je een badkamer verbouwen wilt.

Van je slaapkamer een badkamer bouwen

Een slaapkamer gebruiken om een badkamer te maken gaat gemakkelijk. Het is te realiseren wanneer je een afvoer op de riolering kunt maken. Het is belangrijk dat je de volgende zaken overdenkt voordat je begint met een badkamer verbouwen. De leidingen, verwarming en ventilatie zijn belangrijk. De ventilatie en verwarming zijn voor het elektriciteitsplan belangrijk en de leidingen moeten goed liggen.

Een badkamer verbouwen doe je met een planning

Je kunt eerst inspiratie opdoen hoe je de badkamer zou willen hebben. Een planning vooraf is gemakkelijk zodat wanneer je begint met een badkamer bouwen dat je precies weet wat er aan materialen moet komen. Een goede planning zorgt ervoor dat je een goed eindresultaat krijgt van je badkamer. Denk na over de indeling van de badkamer die je wilt realiseren van een slaapkamer.

Maak een schets van je badkamer of gebruik hiervoor een badkamerplanner. Houd rekening met kastjes, deuren, douchecabine e.d. Elk element moet genoeg ruimte hebben. Plaats een toilet niet te dicht bij een deur. De deur van de badkamer moet goed open en sluiten kunnen. Denk ook na over de accessoires die in je badkamer moeten komen.

Verricht zelf het sloopwerk om kosten te besparen

Als je een badkamer gaat bouwen kan dat genoeg kosten met zich meebrengen. Je kunt de kosten besparen door het sloopwerk zelf te doen. In de slaapkamer zullen dingen gesloopt moeten worden om je badkamer te realiseren. Ook moet misschien behang van de muren af in de slaapkamer voor de badkamertegels. Dat zijn dingen die je zelf kunt doen waardoor je weer kosten bespaart en die kunt gebruiken voor de badkamer.

Een badkamer verbouwen, zorg voor alle materialen

Weet je precies hoe de badkamer eruit komt te zien? Het is dan tijd om de materialen en spullen voor de badkamer in huis te halen. Je wilt tijdens het verbouwen van de badkamer niet zonder spullen en materialen staan. Vooral als je iemand ingehuurd hebt om te helpen tijdens het bouwen van je badkamer.

Zorg voor goede ventilatie en hygiëne in je badkamer

Je maakt van de slaapkamer een badkamer. het is belangrijk dat je ook denkt aan de hygiëne van de badkamer en de ventilatie. Wil je een badkamer hygiënisch hebben en dat op een goede manier kun je het beste kiezen voor zwevende meubels. Je kunt eenvoudig dan onder het meubel schoonmaken.

Er blijven dan geen bacteriën zitten. Zwevende meubels laten een badkamer ook groter lijken. De ventilatie van een badkamer is belangrijk. Zijn er ramen in de badkamer dan heb je genoeg ventilatie. Schimmels en bacteriën hebben dan geen kans. Een raam op de badkamer is genoeg. Dus als je een badkamer bouwen wilt van de slaapkamer kun je kijken bij meerdere ramen om een dicht te maken.

Kies voor antislip tegels

Als je de badkamer verplaatst en gaat verbouwen heb je tegels nodig. De badkamer is glibberig soms en dan kun je het beste antislip tegels nemen voor je nieuwe badkamer. Het is veilig omdat je dan niet wegglijdt op de tegels. Maak de slaapkamer die je als badkamer bouwen wilt veilig door de juiste tegels te gebruiken op de muur. De grove structuur van antislip tegels zorgen ervoor dat je niet uit zal glijden ook al komt er water op.

De verlichting van de badkamer

Het is mogelijk dat je verlichting in de slaapkamer veranderen moet. In de badkamer heb je twee soorten lichtpunten nodig. Een plafondverlichting en een spiegel met verlichting. Als de slaapkamer meer stopcontacten heeft kun je die het beste verwijderen. In een badkamer kunnen verlichtingen, schakelaars en stopcontacten gevaarlijk zijn.

Plaats stopcontacten en schakelaars niet te dicht bij de waterbronnen. Je kunt deze het beste plaatsen in een kastje. Dat is een stuk veiliger. Een badkamer heeft warme kleuren nodig en twee lichtbronnen is genoeg.

Een badkamer bouwen, kies de juiste vloer

Je wilt een badkamer realiseren doordat je een slaapkamer opoffert. Het is belangrijk dat je een plan maakt omdat je voor badkamer verbouwen veel materiaal nodig hebt. Je hebt om te beginnen het toilet nodig. Je wilt een douche of bad in de badkamer en een wastafel. Welke soorten vloer wil je in de badkamer hebben. Er zijn genoeg mogelijkheden in de soorten vloeren.

Je hebt vloeren van beton, tegels, antislip tegels, gietvloer, natuursteen, badkamer laminaat, pvc en zoveel meer… De meeste materialen voor de vloeren zijn onderhoudsvrij. Als je kiest voor hardhout, pvc of badkamer laminaat vloer dan heeft dat iets meer zorg nodig dan de andere vloeren. De ondervloer van de badkamer is ook belangrijk in de badkamer.

Kies de juiste muur wanneer je een badkamer verbouwen gaat

Voor een badkamer zou je denken dat er alleen tegels bestaan. Dit is niet het geval. Voor een muur heb je verschillende materialen die je kunt gebruiken. Je kunt voor de muren alle soorten materialen gebruiken. De geschikte materialen voor droge en natte ruimtes in de badkamer zijn:

  • Stenen muur
  • Tegel muur
  • Glas muur
  • Platen van acryl of veiligheidsglas
  • Beton ciré
  • Tadelakt

De meubels in de badkamer

Een badkamer bouwen is leuk. Niet alleen het verbouwen maar de meubels aanschaffen voor de badkamer kan een uitdaging zijn. Je kunt een badkamer maken zo luxe maken als je zelf wenst. Tegenwoordig heb je zoveel keuze waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen uit een inloopdouche, een regendouche of waterbesparende douche e.d. De meubels en materialen combineren allemaal goed. Je richt de badkamer in naar je eigen persoonlijke wensen.