Grootste uitdagingen bij het afsluiten van een hypotheek 

uitdagingen bij het afsluiten van een hypotheek 

Bij het afsluiten van een hypotheek dient met tal van verschillende factoren rekening te worden gehouden. Denk aan de hypotheekvorm, de hoogte van de hypotheek, de door een hypotheekverstrekker geboden rente en hypotheekvoorwaarden, enzovoorts. Hoe zorg je dat je de juiste hypotheek bij jouw situatie vindt? Het is niet per definitie de meest interessante optie om een maximale hypotheek te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijk beperkte ruimte die dit je geeft richting de toekomst. Eerlijk hypotheekadvies van Frits helpt je een geschikte hypotheek af te sluiten voor de aankoop van jouw droomhuis.

Hypotheekvorm, hypotheekrente en hypotheekbedrag

Een belangrijke eerste uitdaging is het selecteren van de juiste hypotheekvorm. In het geval van een annuïteitenhypotheek betaal je de eerste fase relatief veel rente en los je minder af. Ideaal, wanneer je verwacht in de tweede fase meer te verdienen. Het geeft je nu wat meer lucht. Het alternatief is een lineaire hypotheek, waarbij je maandelijks hetzelfde bedrag aflost. Je betaalt over de looptijd van de hypotheek minder rente. Die hypotheekrente is een tweede uitdaging. Kies je bijvoorbeeld voor een nieuwbouwwoning? In dat geval profiteer je van korting op de hypotheekrente bij veel hypotheekverstrekkers. Ook wordt een lagere rente geboden, wanneer de woning binnen de voorwaarden van de NHG valt. Het zijn aandachtspunten om rekening mee te houden. 

Vaak is men geneigd voor een maximale hypotheek te kiezen, daar hiermee op een zo groot mogelijke woning geboden kan worden. Dit is niet altijd verstandig. In die zin, dat je financiële situatie mogelijk verandert in de komende vijf tot tien jaar. Denk aan een gezinsuitbreiding of bijvoorbeeld een situatie waarin je minder gaat werken. 

Duurzaamheid en voorwaarden hypotheekverstrekker

Niet alleen is het belangrijk om rekening te houden met uitdagingen rond de hypotheek zelf. Kijk ook kritisch naar de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker met de laagste rente is niet altijd de meest interessante. Onder meer de duurzaamheid van een hypotheekverstrekker speelt hierin een rol, evenals de voorwaarden bij de hypotheek. Mogelijk kun je bij de ene partij een veel groter deel van de hypotheek boetevrij aflossen, dan bij de andere. Dit is relevant, wanneer je in de komende jaren een financiële meevaller verwacht die je gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. 

Denk ook aan het verschil tussen hypotheekverstrekkers die je automatisch in een lagere risicoklasse plaatsen en partijen, waarbij je hiertoe zelf een verzoek moet indienen. Een online hypotheekadviseur kan je helpen bij de uitdagingen rond het afsluiten van een geschikte hypotheek.