Hoe creeer je de perfecte beschoeiing

Hoe creëer je de perfecte beschoeiing

Beschoeiing wordt veelal gebruikt wanneer er een hoogteverschil is tussen de tuin en bijvoorbeelde de oever of een beek. In eerste instantie kan je ook een damwand plaatsen. Maar beschoeiing heeft meer voordelen dan een damwand en dat gaan we bespreken in dit artikel naast hoe je de perfecte beschoeiing creëert.

Waarom voor beschoeiing kiezen in plaats van een damwand?

Allereerst is het goed om te weten wat het verschil is tussen een damwand en beschoeiing. Bij een damwand wordt er vaak gerefereerd naar specifiek materiaal dat in planken verwerkt is. De planken hebben daarnaast een mes- en groefprofiel, waardoor ze makkelijker in elkaar overgaan en aansluiten. De damwand ziet er echter niet zo mooi uit als beschoeiing. Voor beschoeiing wordt er veelal hardhout gebruikt. Hardhout staat bekend om zijn goede kwaliteiten. Hardhout is voornamelijk goed bestendig tegen water en geeft daarnaast een chique en warme uitstraling. Ook gaat het lang mee, waardoor hardhout als beschoeiing de ideale keuze is. Kies daarom voor hardhout beschoeiing als je het water uit je tuin moet houden.

Hoe maak je de perfecte beschoeiing?

Bij het maken van beschoeiing is de eerste stap om eerst de palen in de grond te krijgen rondom je tuin. Zet met een touw uiteen waar ze moeten komen, zodat ze in een rechte lijn geplaatst worden. Verder is het ook goed om 40 centimeter tussen de palen te hanteren en ⅔ van de palen in de grond te steken. De gaten voor de palen kan je met een grondboor maken. Top tip: boor de gaten niet te diep. Dit voorkomt dat de palen dieper de grond in slippen. De palen staan steviger in de grond als ze voor het laatste stukje de grond ingeslagen moeten worden.

Wanneer de palen stevig in de grond staan is het tijd om de planken te bevestigen. Dit kan je het beste doen door de planken aan de zijkant van de palen te bevestigen met slotbouten.

Ten slotte is het belangrijk om de bovenste plank af te schulpen. Hierdoor oogt je hardhout beschoeiing mooier tegenover je tuin. 

Beschoeiing zelf maken klinkt niet moeilijk en is een leuke onderneming waarvan je veel kan leren. Je kan echter ook je beschoeiing laten plaatsen. Hiervoor moet je contact opnemen met een aannemer die dit voor je kan doen. Zoek aannemers via vrienden of familie of via het internet. Let bij het zoeken naar een aannemer online wel op dat deze transparant is over zijn offertes en zijn afspraken nakomt.