Welke kleur kiezen we?

Welke kleur kiezen we?

Een kleur geeft sfeer in je interieur. Het kan soms een hele uitdaging zijn om de juiste kleur te kiezen voor je interieur. De kleuren kiezen voor je woonkamer of slaapkamer kan voor je moeilijk zijn waardoor interieuradvies handig kan zijn. Ben je benieuwd wat voor tips we voor je hebben? Lees dan hieronder verder!

Een woonkamer heeft rustgevende kleuren nodig

Als je in de woonkamer bent moet het gezellig zijn. Het is ook belangrijk dat de woonkamer rust uitstraalt. De woonkamer is de grootste ruimte van je interieur waar je veel bent. Het is belangrijk om van tevoren te kiezen welke muren je graag wilt verven. Je kunt kiezen voor een accentmuur of een halve muur verven. Het is ook mogelijk om een kleurvlak of cirkel te verven. Meerdere muren verven behoort ook tot de opties.

Je kunt met het interieuradvies ook de lichtinval bepalen. Kijk op de muren hoe het licht erop gaat vallen. Het beste kun je dan in de ochtend, in de middag en in de avond ernaar kijken. Bepaal ook of de muur of muren op het zuiden of op het noorden liggen. De ligging van de muren en de lichtinval bepalen hoe de kleur wordt gezien.

Als je de lichtinval vanaf het zuiden krijgt dan heeft dat een warmere gloed. Warme en koele kleuren zullen dan het beste tot zijn recht komen. Kies je voor felle of overheersende kleuren kan dat al gauw dominant zijn. Een taupe kleur of een rustige groene kleur kunnen veel rust geven in de woonkamer.

Wanneer je de lichtinval vanuit het noorden hebt zal dat een koel blauw goed worden. Met dit licht zal het lastiger worden wanneer je kleuren wilt combineren. Je kunt met een lichtval vanuit het noorden kiezen voor diepe en warme kleuren. Deze passen uitstekend bij deze lichtinval. Je kunt ook kiezen voor romige lichtere kleuren. Een goed interieuradvies: kies geen blauw of grijs bij dit soort lichtinval want je krijgt snel een grauw effect ervan.

Welke warme kleuren kun je geven aan de woonkamer?

Er zijn drie belangrijke warme kleuren. Dat zijn oranje, rood en geel. Je krijgt deze kleuren in verschillende kleurtinten. Dat kan van mosterdgeel tot oranjerood worden en van terracotta tot goud. Er is van alles mogelijk op het gebied van kleuren. Kleuren die een warme uitstraling geven zijn bijvoorbeeld:

  • De roze kleur – Dat kan van poeder tot koraalroze zijn
  • De gele kleur – Van okergeel tot lichtgeel zijn ideaal voor de woonkamer
  • De bruine kleur – Kies een bruine kleur van taupe tot een chocoladebruine kleur
  • De beige kleur – Beige is mooi wanneer je kiest van zand tot een crème beige kleur
  • De rode kleur – In de woonkamer past wijnrood tot roest kleuren

Wat is het effect van kleuren bij je interieur?

Een juist interieuradvies kan je helpen om de juiste keuze te maken. Kleuren kunnen effect hebben op je gevoel. De temperatuur kan geassocieerd worden met emoties. Als je kiest voor warme kleuren zal dit een welkom gevoel geven. Warme kleuren zijn energiek en stralen een knusse sfeer uit.

De warme kleuren laten je aan de zon bijvoorbeeld denken of aan een knisperend vuurtje. Geel is een vrolijke kleur die je een vakantiegevoel geeft. De bruine kleur is een stoer, aards effect op je muren. De kleur rood staat voor passie en energie. Oranje-rood laat je denken aan een zonsondergang.

Stel een kleurenpalet samen voor je interieur

Een kleurenpalet samenstellen voor je interieur kan handig zijn voor elke ruimte die je wilt verven. Je hebt een hoofdkleur nodig. Verder kun je twee of drie accentkleuren en wat bijkleuren gebruiken. Een kleurenpalet gebruiken helpt je de richting te kiezen voor de kleuren die je wilt gebruiken. Het kan ook door middel van een moodboard.

Voor de slaapkamer kun je kiezen voor verschillende kleuren

Voor een slaapkamer worden meestal de kleuren beige, wit, grijstinten en pasteltinten gekozen. De populairste accentkleuren zijn groen, grijs en wit. In een slaapkamer kun je ook gebruik maken van roze, bruine en blauwe tinten. Voor een goede nachtrust kun je het beste kiezen voor:

Blauw – Een kalmerende kleur voor een goede nachtrust. De blauwe kleur kan ervoor zorgen dat de bloeddruk verlaagt. Je zult een rustiger hartritme hebben. Wanneer je een rustiger hartritme hebt en een stabiele bloeddruk zal dat zeker je nachtrust bevorderen.

Geel – Is goed voor de ontspanning. Geeltinten stimuleren het zenuwstelsel. Dit zorgt voor een ontspannend slaapritme. De kleur geel zorgt ook voor een knusse en warme slaapkamer. Dit heb je nodig om heerlijk te kunnen slapen.

Groen – De groene kleur werkt rustgevend. Wanneer je de slaapkamer verft met groene tinten zul je een rustgevende en kalmerende slaapkamer krijgen. Je zult gemakkelijk in slaap kunnen vallen.

Zilver – Geeft een schittering in je slaapkamer. Daarbij straalt zilver comfort en luxe uit. Je krijgt in de slaapkamer een luxe uitstraling. De schittering die ontstaat door het zilver lijkt op de maan. Je ogen denken dat het nacht is waardoor je lekker in slaap kunt vallen.

Oranje – De kleur oranje geeft de slaapkamer warmte en stabiliteit. In de slaapkamer wordt gezorgd voor een stabiele atmosfeer door de oranje tinten. Je spieren zullen daardoor ontspannen. Wanneer je spieren ontspannen zijn zul je gemakkelijker in slaap vallen.

Kleuren die minder goed zijn voor je slaapkamer

Er zijn kleuren die minder goed zijn voor je slaapkamer. Deze kleuren kunnen de nachtrust verstoren. Kleuren die je het beste niet kunt kiezen voor je slaapkamer zijn grijs, bruin of paars. Vrolijke en gezellige kleuren zorgen niet alleen overdag voor een sfeervol en heerlijk gevoel maar kunnen dit ook je in de nacht bieden. Je kunt in de nacht niet de kleuren waarnemen maar het is wel het laatste wat je ziet als je het licht uitdoet. Wanneer je een grijze, paarse of bruine slaapkamer hebt kun je dit nog snel veranderen door eenvoudig het op te fleuren met gekleurde kaarsen of vazen. Een vrolijk schilderij kan ook helpen. In no-time heb je de slaapkamer veranderd in een rustgevende plek.