Welke cv-ketel kopen?

cv-ketel kopen

We staan er niet vaak bij stil misschien, maar er bestaan diverse typen cv-ketels. Pas op het moment dat de cv-ketel monteur vertelt dat de oude cv-ketel vervangen moet worden, ontdekken we ineens dat er meerder soorten cv-ketels bestaan. Alleen, hoe bepaal je nu wat voor jouw situatie de beste keuze is?

Verschillende soorten cv-ketels

Pas in 2050 gaat Nederland ‘van het gas af’. Tot die tijd zullen veel huishoudens dus nog steeds gas gebruiken, logisch, want de transitie naar alles op elektra is niet zomaar gerealiseerd. Aangezien 2050 nog ver voor ons ligt, loont het nog steeds om een andere, energiezuinige nieuwe HR cv-ketel aan te schaffen. Want lang niet iedereen heeft nu het budget voor de aanschaf van de veel duurdere warmtepomp. Maar welke cv-ketel is de beste optie voor jouw woonsituatie? De kenmerken van de verschillende cv-ketels nemen we hier met je door.

2 type cv-ketels

CV-ketels zijn onder te verdelen in 2 soorten, namelijk solo ketels en combiketels. De combiketel is de meest voorkomende cv-ketel. Hij verzorgt de gehele warm water toevoer in een woning; van de verwarming tot de badkamer. De solo ketel doet dit niet. Deze zorgt alleen voor warm water naar de verwarmingsinstallatie. Dit is een ouderwets principe, het is natuurlijk onvoordelig om een boiler te gebruiken als er ook een cv-ketel aanwezig is. Anderzijds wordt de soloketel vooral gebruikt indien er een geiser aanwezig is in de woning. In dat geval is een combiketel niet nodig.

De kans is echter groot dat je kiest voor een combiketel. Maar ook de combiketel valt onder te verdelen in verschillende soorten.

HR combiketel

De HR (hoog rendement) ketel zet van de gebruikte energie 100% om in warmte en soms nog wel meer dan dat. Er gaat dus niets verloren en je haalt het ultieme rendement uit je cv-ketel.

UHR ketel | Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp bestaat gedeeltelijk uit een ultra hoog rendementsketel en uit een warmtepomp. Er wordt gas verbruikt naast de warmtepomp werking. Het rendement kan wel oplopen tot zo’n 140 tot 160%! De UHR ketel zorgt voor een veel lager energieverbruik en vormt een interessante investering.

Welke CW-klasse moet de cv-ketel bezitten?

Wat jouw woonsituatie is doet er wel degelijk toe bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Leef je met je gezin in een ruime eengezinswoning, dan zijn er vaak meerdere etages te verwarmen en wordt er intensiever van warm water gebruik gemaakt. Let dus goed op het vermogen van de nieuwe cv-ketel. Bepaal welke CW (Comfort Warm Water) waarde geschikt is voor jouw woonsituatie. Je kunt dit terugvinden bij het toestel wat je op het oog hebt. CW-klassen gaan van CW3 t/m CW6.

CW3 levert de laagste prestaties, waar CW6 de hoogste prestaties levert. Natuurlijk merk je dit verschil ook aan het prijskaartje.

CV ketel kopen? Vergelijk eerst prijs, kwaliteit en mogelijkheden

Wil je meer te weten komen over de verschillende cv-ketel mogelijkheden en hun prestaties, ga dan naar Cvkoopjes.nl, waar je alles terugvindt wat je weten moet voordat je een cv-ketel aanschaft.