Kies de stijl die bij je past

Kies de stijl die bij je past

In de meeste huizen laat het interieur zien wie je bent. Het is wel de bedoeling. Soms kan het zijn dat je het lastig vindt om je eigen stijl te vinden. Het is mogelijk dat je niet weet hoe je jouw interieur moet stijlen zodat die bij jou persoonlijkheid past. Je hebt namelijk verschillende woonstijlen waaruit je kunt kiezen. Hoe kun je jouw eigen woonstijl ontdekken? Ben je benieuwd? Lees dan hieronder verder!

De basic woonstijl

Als je het liever allemaal basic wilt houden dan kun je kiezen voor de basic woonstijl. De basic woonstijl biedt je interieur rust en veel licht. De basic woonstijl is vol van natuurlijke materialen. Je kunt de basic woonstijl als interieur design gebruiken wanneer je het lastig vindt de juiste te vinden. Het past namelijk in elk interieur waardoor je het met een gerust hart kunt toepassen.

De kleuren in een basic woonstijl zijn vooral warme wittinten in combinatie met aarde en grijstinten. Hierdoor zal je huis meteen warm aanvoelen. Je kunt de kleuren goed combineren met materialen en structuren zoals blank eikenhouten tafels. Je kunt het een extraatje geven door zwarte of bruine accenten te gebruiken. Je ziet dat weer terug in verlichting of in de tafelpoten.

In de basic woonstijl kun je groen verwerken door planten te gebruiken. De basic woonstijl is een goed alternatief voor een interieur design als je het simpel wilt houden.

Welke interieurstijlen zijn er?

Je hebt verschillende woonstijlen die je kunt gebruiken in je interieur. Het interieur design kan basic blijven als je van rustgevende en lichte kleuren houdt. Je zou ook kunnen kiezen voor een industriële woonstijl dat is wat stoerder. Andere woonstijlen die je zou kunnen proberen zijn:

 • De Scandinavische woonstijl
 • De landelijke woonstijl
 • De retro woonstijl
 • De romantische woonstijl
 • Een moderne woonstijl
 • Een Bohemian woonstijl
 • De oriëntaalse woonstijl

Er zijn zoveel woonstijlen die je kunt toepassen in jouw woning. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat welke stijl het beste past. Hierbij moet je nagaan welke kleuren je bijvoorbeeld mooi vindt. Kies je voor rustige kleuren en materialen of wil je liever een minimalistisch interieur design. Je zou bijvoorbeeld een moodboard kunnen maken met alle kleuren en materialen die je mooi vindt. Je kunt door een moodboard snel achter je woonstijl komen.

Een minimalistisch interieur

Ben je iemand die van eenvoud houdt? Wil je dat alles strak er uitziet. Je zou dan kunnen kiezen voor een minimalistisch interieur. Het minimalistische interieur design bestaat uit eenvoud en strakke lijnen. Het heeft een monochroom palet. Dit vul je aan met hier en daar een kleuraccent. Dit zijn de kenmerken van een minimalistisch interieur.

Als je kiest voor een minimalistisch interieur design dan zorg je voor een open indeling waar veel licht naar binnen kan komen. Je kunt voor dit design functionele meubilair vinden.

Voor een stoer uiterlijk kies je voor een industriële woonstijl

Vind je hout mooi in de woning kun je kiezen voor de industriële woonstijl. Wanneer je gebruik maakt van dit interieur design ga je voor hout, metaal en beton. De industriële stijl staat bekend voor de stoere en grove meubelen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. In deze woonstijl worden donkere kleuren toegepast. Wil je dit creëren bij jou thuis dan pas je veel hout toe in combinatie met metaal en beton.

Een moderne woonstijl

Wil je een moderne inrichting dan ga je voor strakke materialen en lijnen. Een modern interieur design straalt rust uit. Door gebruik van de juiste kleuren kan een moderne woonstijl warm aanvoelen. Een modern interieur heeft als kenmerk een open ruimte, veel inbouwkasten, design meubilair en gladde vloeren. De kleuren die het meest worden gebruikt in de moderne woonstijl zijn wit, zwart en grijs.

Een landelijke woonstijl

Wil je een landelijke sfeer dan kies je voor rust, sfeer en comfort. Het landelijke ademt dit allemaal uit. Wanneer je in een landelijk interieur komt dan voel je de sfeer en de rust die afkomt van het platteland. De landelijke woonstijl voelt knus en gezellig aan. In een landelijk interieur wordt gebruik gemaakt van houten meubilair (mag ook rustiek zijn)

Houten meubilair dat grof en robuust is past het beste bij de landelijke sfeer. Een gladde afwerking zal niet passen bij het landelijke interieur. Je kunt in de landelijke woonstijl ook gebruik maken van natuurlijke materialen. De beste kleuren voor bij de landelijke woonstijl zijn kleuren die passen bij de natuur. Zachte bruin en groentinten werken goed bij deze woonstijl. Je kunt ook denken aan de kleuren taupe, zand en beige. Een vergrijsd blauwe kleur kun je ook toepassen.

Laat je inspireren door de retro jaren

De retro woonstijl is gebaseerd op de retro jaren 50, 60 en 70. Het woord retro is een afkorting van retrospectief. Dat betekent terugkijken. Je kunt nieuw interieur toepassen maar wel met de invloeden van deze jaren. Je zou vintage objecten kunnen gebruiken om het een retro stijl te geven. Als je kiest voor de retro stijl dan mag je veel kleur gebruiken.

Het wordt echt retro door de vele kleuren die je gebruikt. Ben je iemand die van kleuren houdt dan is de retro stijl zeker iets voor jou. Je kunt met kleuren je goed uitleven in deze woonstijl. Typische kleuren voor de retro woonstijl zijn:

 • Groen
 • Oranje
 • Bruin
 • Geel

Deze vier kleuren zijn typisch voor deze interieur stijl maar je kunt ook kiezen voor olijfgroen, smaragdgroen, vintage oranje, donkerbruin of okergeel. Kenmerken voor de retro jaren zijn de materialen van hout. Dit is het belangrijkste materiaal dat hoort in de retrostijl.

Ben je een romanticus, kies dan voor de romantische woonstijl

De romantische woonstijl is kenmerkend door de kleur roze. De kleur roze wordt altijd gebruikt bij deze woonstijl. Je zult in de romantische woonstijl ronde en sierlijke vormen aantreffen. Je kunt de kleur roze in accenten of met veel kleur gebruiken. In de romantische woonstijl vind je veel brocante meubilair. Hout, katoen en linnen zie je veel terug in deze romantische interieur woonstijl.