Droogbloemen brengen sfeer in je interieur

Hoe lang zijn droogbloemen houdbaar?

Gedroogde bloemen verwelken niet en zijn op allerlei verschillende manieren te verwerken in je interieur. We hebben allemaal wel eens een bloem tussen de bladzijden van een boek gedaan om hem zo te drogen. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar droogbloemen zijn inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende bedrijfstak. Pampaspluimen, droogboeketten, slingers, kransen en complete kunstwerken van droogbloemen passeren de revue. Het is een misverstand om te denken dat droogbloemen niet passen in een modern en strak interieur. Zeker exotische droogbloemen lenen zich hier juist heel goed voor. Helemaal in combinatie met hippe vazen of een onorthodoxe manier van gebruik brengen ze de sfeer die bij je past. Als je droogbloemen aan het (her)ontdekken bent heb je misschien nog wel een paar vragen. Hoe lang zijn droogbloemen houdbaar? Kan ik ze zelf drogen? Kunnen je me wat creatieve tips geven waar ik een eigen draai aan kan geven? Ja! In dit artikel leggen we je uit hoe je bloemen droogt en hoe je ze lang mooi houdt. Verder geven we ook een paar creatieve tip & tricks die je kunt gebruiken om je eigen creatie van gedroogde bloemen te maken.

Drogen doe je zo

Sommige bloemen of boeketten zijn gewoon te mooi of te bijzonder om zomaar in de klikobak te gooien. En waarom zou je? Het is heel eenvoudig om ze te drogen zodat je er nog heel lang plezier van hebt. Wacht niet tot de bladeren van de bloemen vallen want dan ben je te laat om ze te drogen. Als ze een beetje gaan hangen en verwelken haal je het boeket uit elkaar en hang je de bloemen ondersteboven op. Het liefst in een donkere ruimte met genoeg ventilatie. Zorg ook dat ze vrij hangen en niet tegen elkaar of tegen de muur. Na een week of zes zijn ze droog. Dit kun je controleren door ze weer rechtop in een vaas te zetten. Als de bloem gaat hangen is die nog niet goed genoeg gedroogd en hang je hem weer op om verder te drogen. Spuit de bloemen na het drogen in met haarlak, dan blijven ze langer mooi. Nu ben je klaar om je creativiteit de vrije loop te laten.

Denk buiten de vaas

Natuurlijk komt een mooi boeket droogbloemen helemaal tot z’n recht in een mooie vaas. Daar is helemaal niks mis mee, maar er kan zoveel meer! Spaar bijvoorbeeld flessen van wit doorzichtig glas en doe daar droogbloemen in. Zet er een kaars in en je hebt echt unieke kandelaars voor een zomerse avond in de tuin. Maar je kun er ook een bloementuintje van maken en die onder een glazen stolp tentoonstellen. En wat dacht je van inlijsten? Zeker als collage met echte foto’s of een bestaand schilderij maak je hele levendige stillevens.