Woningmarkt lijkt verder af te koelen

Woningmarkt lijkt verder af te koelen

De afgelopen jaren zijn bijzondere jaren geweest als je kijkt naar de woningmarkt. De prijzen gingen door het dak heen en de vraag naar een woning was enorm. Dit zorgde ervoor dat starters, maar ook bezitters van een bestaande woning, bijna niet aan een woning konden komen. De prijzen waren niet alleen hoog, er wordt ook enorm overboden. Deze oververhitte woningmarkt lijkt nu eindelijk wat af te koelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er in het eerste half jaar van 2022 ongeveer 70% meer koopwoningen zijn bijgekomen, terwijl het aantal verkopen van woningen achterblijft. Dit kan verschillende oorzaken, maar experts denken dat een verminderende leencapaciteit een belangrijk factor is. Om de komende jaren niet met een groot probleem te zitten, wil men nu dus al goed nadenken over de huidige situatie en vooruit te denken om iedereen die een woning zoekt, ook een woning te kunnen bieden.

Leencapaciteit

Het feit dat men minder kan lenen, zorgt er logischerwijs voor dat men ook minder hoog kan bieden op een nieuwe woning. De rente op een hypotheek is de laatste tijd weer aan het oplopen, en dat is slecht nieuws voor mensen die nu een woning willen kopen en dus een hypotheek willen afsluiten. Voor starters is er echter wat meer mogelijkheid, omdat er voor een starter vaak wat andere potjes opengaan die voor bestaande woningbezitters niet opengaan. Experts twijfelen echter nog of dit een goede ontwikkeling is, omdat er meer geleend kan worden maar daardoor vaak ook meer voor woning betaald gaat worden. Meer lenen is dan ook niet altijd een goede optie, omdat het later voor financiële problemen kan zorgen. Mede hierdoor is de vraag naar een huurwoning ook nog steeds onverminderd groot.

Huidige woningmarkt

Nog steeds zijn mensen enorm veel aan het zoeken naar koop- huurwoningen. In verschillende steden in Nederland is het aanbod nog kleiner dan de vraag, en men houdt het aanbod aan woningen dan ook goed in de gaten. Mede door de hoge huizenprijzen kiezen steeds meer woningzoekers naar een huurwoning. In alle grote steden is er een aanbod aan huurwoningen, maar ook daarbij geldt dat er meer vraag dan aanbod is. Lees verder op de site van Rentola om te zien wat de ontwikkelingen op de huurwoningmarkt zijn. In Nederland zijn er wel goede regels over het huren en verhuren van woningen, waarmee geprobeerd wordt om iedereen en zo eerlijk mogelijke kans op de huurmarkt te geven.

Nieuwe woningen

In Nederland wordt nog steeds hard gewerkt aan nieuwe woningen. Op verschillende plekken worden hele nieuwe wijken gebouwd en ook op andere plekken wordt creatief nagedacht om woningen te creëren. Zo meldde BNR onlangs dat er in Nederland ruim 1.600 leegstaande kantoren zijn, die omgerekend 11.500 woningen kunnen opleveren. Specialisten in de vastgoedmarkt maken zich er dan ook hard voor om dit proces van ombouwen naar woningen snel in gang te zetten. Dit zou de vraag naar huurwoningen en het verschil in vraag en aanbod beter in balans kunnen brengen. Een andere optie om nieuwe woningen te kunnen creëren is het splitsen van bestaande woningen. Zo blijkt er in Nederland behoefte te zijn om, wanneer er sprake is van een te grote woning, de woning dusdanig te verbouwen dat je er zelf kunt blijven wonen, en het andere deel kunt verkopen. Goed idee, al moet nog blijken hoe haalbaar dit in de praktijk is.

De woningmarkt is dus nog steeds volop in beweging, zowel de markt van koophuizen als die van huurhuizen. De verwachting is dat dit de komende maanden niet veel anders zal zijn, al lijkt de enorme spanning op de markt iets minder te worden.