De juiste koelkast kopen? Zo doe je dat

De juiste koelkast kopen? Zo doe je dat

Het kan best een karwei zijn om een geschikte nieuwe koelkast te vinden. Er zijn veel mogelijkheden en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Als je oude koelkast aan vervanging toe is wacht je liever niet te lang op een nieuw exemplaar. Om de juiste te vinden helpen we je in dit artikel op weg. Of je nu een inbouw koelkast zoekt of een amerikaanse koelkast, we zetten meerdere soorten voor je op een rijtje. En lichten uit waarom het slim kan zijn om op het energielabel van de koelkast te letten.

Soorten koelkasten

Er zijn meerdere soorten koelkasten. Dit zijn bekende en populaire varianten:

Koelvriescombinatie

Met een koelvriescombinatie heb je een koelkast en vriezer in één. Beide delen zijn van elkaar gescheiden. Je hebt dus een deur voor de koelkast en een deur voor de vriezer. Meestal zit de vriezer onder de koelkast, maar er zijn ook varianten waarbij de vakken naast elkaar zijn geplaatst. Vaak hebben de koelvriescombinaties speciale functies. Je kunt dingen bijvoorbeeld automatisch ontdooien en je kunt instellen dat no-frost wordt aangezet. Hiermee bevriezen de dingen die je in je vriezer hebt liggen niet.

Inbouw koelkast

Zoek je een koelkast die niet prominent in je keuken staat? Dan kun je er in sommige gevallen voor kiezen om de koelkast in te bouwen. Dan zit de koelkast achter een deurtje en vormt hij een geheel met de rest van je keuken. Vaak wordt dit met een eenvoudige koelkast gedaan.

Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast herken je aan de deuren. Dit zijn side-by-side modellen. Het vriesvak en het gedeelte van de koelkast bevinden zich naast elkaar. Ze hebben een grote inhoud en zijn daarmee geschikt voor grote gezinnen. Soms zijn ze ook voorzien van een ijsblokjes dispenser en speciale functies. Je moet er wel ruimte voor hebben, de koelkasten zijn vaak vrij groot.

Ga voor een zuinige koelkast

Wat daarnaast altijd handig is om te doen, is het energielabel van de koelkast in de gaten houden tijdens je zoektocht. Houd in je achterhoofd dat het voor jou en het milieu beter is als je voor een zuinige koelkast gaat. Het scheelt je energiekosten. Om energie te besparen is het bovendien slim om voor een koelkast te gaan die niet te groot is. Als je de energielabels met elkaar wilt gaan vergelijken, zorg er dan voor dat je een koelkast koopt met een energielabel met minimaal C.