De vele voordelen van een woon- of leefkeuken

De vele voordelen van een woon- of leefkeuken

In veel culturen is de keuken het epicentrum van het huishouden, de plek waar alles gebeurt. Tv-kijken, dingetjes bespreken, gasten ontvangen en natuurlijk eten en drinken. In Nederland komt de woon- of leefkeuken langzaam maar zeker meer voor. Lees hier meer over de voordelen van zo’n multifunctionele keuken.

Meer licht en lager energieverbruik door glazen dak

Om een grote woonkeuken te realiseren, kan gekozen worden voor een aanbouw. Een aanbouw met glazen dak is erg populair en heeft veel voordelen. Zo zorgt een glazen dak voor meer daglicht en zorgt het ervoor dat de keuken ruimtelijker lijkt. Daarnaast scheelt een glazen dak enorm zodra je de rekeningen van je energieleverancier bekijkt. Er hoeft zelden een lamp aan en het zonnetje verwarmt de ruimte grotendeels. Minder energieverbruik dus – welke energieleverancier je ook hebt. En het opkweken van groente- en kruidenplantjes gaat in zo’n ruimte natuurlijk makkelijker dan ooit!

Verse ingrediënten binnen handbereik en een beter humeur

Over groente en kruiden gesproken. Met een beetje mazzel grenst deze leefkeuken aan je tuin, zodat je meer contact hebt met de natuur. Op mooie dagen zet je de deur lekker open en loop je vaker naar buiten. Of je ingrediënten nu binnen of in de (moes)tuin staan, je hebt ze binnen handbereik als je staat te kokkerellen. De plantjes worden blij van al dat daglicht, en jij ook. Meer vitamine D en natuurlijk de gezonde en verse kruiden, wat een genot.

Meer contact met je huisgenote

Niet alleen eten en drinken, maar ook spelletjes doen aan de grote keukentafel (of bar), gesprekken houden, werken, helpen met huiswerk van de kinderen: het kan allemaal in je woonkeuken. Het is een kwestie van anders nadenken over de indeling van je huis. Een deel van de woonkamer erbij betrekken is helemaal geen gek idee, net als het pikken van wat vierkante meters van de tuin. Dan heb je plaats voor een zithoek en een bureautje. In veel keukens in bijvoorbeeld Italië staat de tv hier ook.

Gezellige(re) etentjes

Die eeuwige taakverdeling tijdens etentjes kan ook wel eens op de schop. Niet langer hoeft de één de gasten te vermaken terwijl de ander zich in de keuken ophoudt. Het gebeurt immers allemaal in één ruimte. Vanachter de pannen neemt de kok deel aan het gesprek. Ook tijdens het afwassen en het bereiden van het toetje mist niemand iets van de onderwerpen die besproken worden.

Je huis wordt meer waard

Omdat zo’n uitbouw van buitenaf een mooie, moderne uitstraling heeft, je minder energie verbruikt en er meer woonruimte ontstaat, wordt je huis simpelweg meer waard. Dus het is nog duurzaam voor je portemonnee ook. Een prima investering, zo’n woonkeuken. Inspiratie gekregen? Kijk dan hier alvasthoe je deze gezellige ruimte gaat inrichten!