Wooninspiratie opdoen in Zuid-Europa

Wooninspiratie opdoen in Zuid-Europa

Natuurlijk gaan we vaak op vakantie naar Zuid-Europa, maar gaan we door al het vertier voorbij aan de lokale wooncultuur. In Spanje, Frankrijk of Italië is het bijna zonde om niet eens wat meer te kijken naar de manieren waarop huizen ingericht zijn. In je vakantiehuis alleen al doe je genoeg ideeën op.

Reiskosten uitsparen? Kijk naar een meer goedkope autoverzekering

Wie met de auto op vakantie gaat, ziet en ontdekt meer. Het vergt wel een andere voorbereiding dan een trein- of vliegreis, maar je hebt je trouwe vierwieler altijd bij de hand. De wegen zijn echter niet overal even egaal en het rijgedrag verschilt ook per land. Om überhaupt kosten van tol, benzine, vignetten en een grote beurt uit te sparen is het daarom handig om – en dat kan het hele jaar door – je verzekeringspakket onder de loep te nemen en een meer goedkope autoverzekering af te sluiten. Even kijken kan nooit kwaad.

Frankrijk

Al in Limburg en België merk je dat huizen er anders uitzien: (rol)luiken voor de ramen en ruitvormige platen op blinde muren zijn daar eerder regel dan uitzondering. Eenmaal in Frankrijk zie je dat het kleur- en materiaalgebruik verandert. Zware, grote stenen waaruit de muren opgebouwd zijn, opvallende (rode en lichtblauwe) luikjes, veel witte gevels, kleinere ramen en vooral veel groen om de huizen heen. En altijd is er wel een buitenplaatsje, bestraat met geglazuurde tegels.

Spanje en Italië

Die tegels zien we ook veel in Spanje en Italië, niet alleen in maar ook rondom de huizen. In de tuinen lopen dwars over het gazon paadjes met stapstenen in verschillende vormen. Palmen of planten die daarop lijken domineren de tuinen, net als cipressen en olijfbomen. Daken hebben een terracotta kleur. Je ziet veel ronde vormen. En of ze nu drie hoog achter in Sevilla wonen of in een statige villa in de Florentijnse heuvels, altijd is de natuur terug te zien. Al is het maar door de knalrode bloemen in terracotta bakken op de balkonnetjes.

Woonkeuken

De kleuren aan de binnenkant van de huizen variëren van okergeel tot zacht roze. Er bestaat maar één tint wit voor de binnenmuren, namelijk gewoon wit. Buikflessen, bamboe, veel hout, kasten met glazen deuren en houten, ronde gordijnrails met grote ringen kenmerken de kamers. Jaloezieën zie je er eigenlijk alleen op kantoren. Het leeuwendeel van de huiselijke gezelligheid vindt plaats in de woonkeuken. Kortom: totaal anders dan in Nederland, maar wie weet welke invloeden je straks weer mee naar huis neemt: smaak kent geen grenzen.