Het voorjaar komt eraan, 6 tips voor je tuin lente klaar te maken

Het voorjaar komt eraan, 6 tips voor je tuin lente klaar te maken

De tijd is weer bijna aangebroken. Het voorjaar komt eraan. Dat betekent dat het tijd wordt voor de tuin lente klaar te maken zodat je in de zomer er weer heerlijk in kunt zitten. Weet je al wat je wilt gaan doen met je tuin? Ben je niet iemand met groene vingers? Dan zouden deze zes tips je kunnen helpen om de tuin weer lente klaar te krijgen. Ben je nieuwsgierig hoe je dit kunt doen? We leggen het je graag uit.

Waarom is het belangrijk om je tuin lente klaar te maken?

De lente staat bijna weer voor de deur. Men kan niet wachten op het mooie weer. Dit betekent ook dat de tuin weer toe is aan een onderhoud. Het tuinonderhoud is nodig zodat je weer kunt genieten van een schone tuin met gezonde planten erin. Een tuin die goed onderhouden is oogt ook mooier. Dat is de reden dat het belangrijk is dat de tuin goed onderhouden is en lente klaar wordt gemaakt. Nu geven we je zes tips om je tuin lente klaar te maken.

Bemest je tuin

De tuin heeft in de winter behoorlijk wat te verduren gehad. Het is dan nodig dat die weer voeding krijgt. Om de tuin lente klaar te krijgen begint dit met het bemesten van je tuin. Je tuin komt dan weer op zijn krachten. Wanneer je gaat bemesten dan bedoelen we niet de planten. De grond wordt dan bemest. In de bodem zitten namelijk bacteriën, insecten en schimmels die de planten het leven kunnen zuur maken. Als je de grond bemest draagt dat een deel erbij om te voorkomen dat er ziektes, schimmels en ongedierte komen.

Verwijder het onkruid uit je tuin

Het onkruid verwijderen uit een tuin is niet de leukste klus. Veel mensen zien er tegenop. Toch moet dit echt gebeuren. Onkruid weghalen kun je doen op verschillende manieren. De beste manier is om het te doen met je handen. Het werkt het meest efficiënt. Mocht dit voor je te zwaar zijn dan zou je eerst het onkruid los kunnen schoffelen.

Strooi kalk in je tuin voor de zuurtegraad

De kalk wordt gestrooid in je tuin voor de zuurtegraad in de grond. Het verhoogt namelijk de zuurtegraad. Het verbeterd de bodemstructuur omdat de bodem dan ruller en luchtiger wordt gemaakt. Hier stijgt de PH-waarde door. De kalk moet je alleen strooien in de tuin wanneer er ook sprake is van verzuring van de grond. Heb je namelijk een grond die niet zuur is en je gaat strooien, dan zul je in de zomer een geel gazon hebben.

De beste tijd om kalk te strooien is het najaar. De kalk heeft tijd nodig om op te lossen. Wanneer je dit ook al in het najaar hebt gedaan dan is het nu niet meer nodig.

Het verticuteren van je gazon

Als je gras hebt in de tuin is het belangrijk om de tuin te verticuteren. Je verwijdert dan alle dode gras en mos. Voordat je dit doet is het gemakkelijk om een dag van tevoren het gras te maaien. Zorg ook ervoor dat het gras licht vochtig is voordat je gaat beginnen met verticuteren. De beste tijd om te verticuteren is de ochtend.

Wanneer je gaat verticuteren doe dat in rechte banen en in een richting. Alle mos, gras en onkruid die loskomt kun je nu verwijderen. Als je het verwijderd hebt kun je nog eens het gazon verticuteren maar dan in de tegengestelde richting. Ruim alle gras, mos en onkruidresten op en het verticuteren is klaar.

Het snoeien van planten is belangrijk

Het snoeien van planten is een belangrijk punt. Dat geldt voor het najaar maar ook voor het voorjaar. Wanneer je planten op de juiste momenten snoeit dan zullen deze de seizoenen blijven stralen. Elke plant in je tuin heeft een andere manier van snoeien maar ook een andere tijd. Je hebt er wel enige kennis voor nodig. Je kunt dit ontdekken door te kijken welke planten je in de tuin hebt staan. Vervolgens kun je dit via Google opzoeken.

Je kunt dan opzoeken hoe je de betreffende plant moet snoeien. Verder kun je ernaar kijken wanneer die gesnoeid moet worden. Schrijf dit je op zodat je weet wat je moet doen als de tijd van het snoeien is aangebroken. Je kunt dan iedere keer het gebruiken om je planten te snoeien omdat je weet wanneer het moet gebeuren.

Verwijder de groene aanslag in de tuin

Een tuin lente klaar maken is een karwei maar dan heb je er ook weer plezier van. Een van de dingen die mensen niet fijn vinden is de groene aanslag verwijderen uit de tuin. Het is een ergernis voor iedereen. De groene aanslag kun je op verschillende manieren verwijderen.

  • Strooizout is geschikt voor bestratingen zoals paden en opritten
  • Een groene Biotex
  • Een schoonmaakazijn (handig voor een groen terras of houten stoelen, banken en schuttingen)
  • Een hogedrukreiniger voor de groene aanslag

Dit zijn manieren die je zonder problemen kunt gebruiken om de groene aanslag in je tuin te verwijderen. Je mag in de tuin geen chloorwater gebruiken voor de groene aanslag. De chloor is een agressief middel en ook nog schadelijk voor het milieu. Groene aanslag kan minder goed tegen zon en warmte. Wanneer je de groene aanslag wilt gaan verwijderen kun je dit het beste doen in het voorjaar.

Andere manieren voor het verwijderen van groene aanslag in je tuin is voegzand. Dit strooi je gewoon op de grond en veeg je uit. Het voegzand schuurt dan de aanslag weg. Een groen terras kun je gemakkelijk schoonmaken met warm water en vloeibare groene zeep. Je hebt tien eetlepels nodig bij het water. Gooi de emmer met water leeg over het groene terras.

Gebruik nu een harde borstel om de tuintegels of vlonder schoon te schrobben. Als je het met de borstel hebt schoongemaakt kun je het een half uur laten intrekken. Spoel de tegels na met schoon water.