Het bezitten van een eigen rolsteiger is soms echt noodzakelijk. Als woningeigenaar dien je immers zelf voor het onderhoud van je woning te zorgen, mits je natuurlijk niet onder een VVE valt. Nu kun je vanzelfsprekend het onderhoud uitbesteden, maar dit betekent vaak een hoge kostenpost. Met het bezit van een eigen rolsteiger, die veel voordeliger is dan het lijkt, pak je gewoon zelf die klus aan. Want niet alleen kun je fors in de buidel tasten indien je een aannemer inschakelt; tegenwoordig kom je ook nog eens op de wachtlijst. Aannemersbedrijven hebben het drukker dan ooit. Wat let je dus om zelf de kwast bij de hand te nemen en de rolsteiger op te klimmen? Hoe dit dan precies in zijn werk gaat lees je hier.
Zelf klussen vanaf eigen rolsteiger
Zodra de buitenzijde van een woning geschilderd moet worden, de dakgoot gereinigd moet worden, of enkele dakpannen vervangen moeten worden, zijn we gewend om snel een afspraak te maken met een aannemersbedrijf. Maar de echte klusser pakt deze klus gewoon zelf aan; rolsteigers zijn namelijk te koop of te huur. Doordat rolsteigers uit delen bestaan, zijn ze gemakkelijk in een schuur op te bergen, zo heb je altijd beschikking over je eigen rolsteiger bij werkzaamheden in de hoogte. Van het geld wat er bespaard wordt op een schilder haal je de kosten voor een rolsteiger er meestal gemakkelijk uit (afhankelijk van de grootte van de rolsteiger).
Hoe werkt het?
Rolsteigers bestaan uit delen die op gemakkelijke wijze op elkaar te plaatsen zijn. Daarnaast beschikken rolsteigers over vast te zetten wielen. De wielen zorgen ervoor dat de steiger gemakkelijk verplaatsbaar is van de ene plek naar de andere.
Aandachtspunten
Binnen het segment rolsteigers spreekt men over werkhoogte. Dit houdt in dat vanaf het platform er 2 meter bij opgeteld wordt: namelijk platformhoogte + lichaamshoogte. Bij werkzaamheden op bijvoorbeeld 5 meter hoogte wordt er een platform gehanteerd van 3 meter hoogte.
- Voor licht thuisgebruik is een basic rolsteiger geschikt. Deze zijn verkrijgbaar tot een hoogte van circa 12 meter, hoewel een werkhoogte van ca. 8 meter het meest voorkomende is onder particulieren.
- Voor werkzaamheden op de eerste verdieping wordt een werkhoogte gehanteerd van 6 meter. Dit betekent dus dat de platformhoogte in dat geval 4 meter bedraagt.
- Rolsteigers zijn niet alleen zeer handig voor buitengebruik, maar ook binnenshuis klaar je gemakkelijk iedere klus aan het plafond bijvoorbeeld – het scheelt aanzienlijk aan inspanningen en is dus het overwegen meer dan waard!
- Voor de veiligheid is het een vereiste dat een rolsteiger door 2 personen wordt verplaatst.
- Zodra een rolsteiger langer dan 8 meter hoog is, moet deze eerst worden afgebroken tot 8 meter voordat hij verplaatst mag worden.
Er zijn vele soorten en maten rolsteigers verkrijgbaar; breedte en hoogte zijn daarbij zeer uiteenlopend. Voor alle rolsteigers geldt echter dat bij de aankoop van de rolsteiger zijn alle veiligheids- en opbouwinstructies terug te vinden zijn.