Vijf manieren om een betere nachtrust te krijgen

Vijf manieren om een betere nachtrust te krijgen

Een derde deel van een dag brengen we slapend door. We hebben een goede slaaprust nodig om ons lichaam gezond te houden, ons brein actief te houden en om meer energie te hebben. Naast dat we het nodig hebben, vinden we het ook ontzettend lekker om te slapen. Van tevoren lekker weg dommelen met een goed boek en een kop thee, een mooie sjaal voor jezelf breien of de laatste werk roddels met je partner bespreken voordat je in dromenland beland. Maar soms kunnen we slechte nachten hebben, waardoor we niet een goede nachtrust krijgen. In deze blog hebben we vijf manieren voor je om een betere nachtrust te krijgen.

Maak je kamer compleet donker

Een donkere kamer zorgt ervoor dat jouw lichaam zich compleet uit kan schakelen, waardoor je een betere nachtrust zult krijgen. Licht kan jouw slaap verstoren, waardoor je bijvoorbeeld eerder wakker wordt dan dat je eigenlijk zou moeten. Plaats rolluiken of plaats donkere gordijnen in je kamer om je kamer lichtvrij te maken. Wist je ook dat je beter slaapt in een koudere omgeving? Je zult beter slapen als je ’s nachts de verwarming uit zet!

Beperk je beeldschermtijd

Het kunstmatige licht van onze telefoons, laptops, tablets en tv’s zorgen ervoor dat ons lichaam minder melatonine aanmaakt. Melatonine is een hormoon is ons lichaam dat ervoor zorgt dat jij moe wordt en slaap krijgt wanneer het donker is. Het beste is om 1,5 tot 2 uur voordat je gaat slapen je telefoon, table en laptop weg te leggen en de televisie uit te doen. Op deze manier voorkom je dat de aanmaak van melatonine wordt geremd. Lees lekker een boek voordat je gaat slapen, om je hersenen moe te maken. Je zult merken dat je snel een betere nachtrust zult hebben.

Sporten zorgt ook voor een betere nachtrust

Beweging houdt niet alleen jouw lichaam mooi jong en gezond, maar zorgt er ook voor dat je een betere nachtrust hebt. Probeer om elke dag minimaal een half uur te bewegen en 1 tot 2 keer per week een intensieve training te doen. Ga tijdens je werklunch een blokje om met collega’s om aan die 30 minuten te komen en ga een groep les zumba doen om een intensievere workout te krijgen!

Breng de kleur blauw aan in je kamer

Het klinkt misschien gek, maar het is volgens de National Sleep Foundation bewezen dat de kleur blauw ervoor zorgt dat je beter slaapt. De kleur blauw heeft namelijk een kalmerend effect op je geeft en humeur, waardoor je ’s avonds makkelijker in slaap kunt komen. Schaf bijvoorbeeld mooie blauwe lakens aan voor je deken of breng een mooie tint blauw aan de muur!