Een veranda bouwen, onmisbare tips om meteen te beginnen

Een veranda bouwen, onmisbare tips om meteen te beginnen

Wil je een veranda bouwen? Het zou een aanwinst zijn voor je huis en tuin als je de plek ervoor hebt. Een veranda heeft voordelen maar het bouwen ervan is niet zo eenvoudig. Wanneer je een veranda bouwen wilt, is het belangrijk om op verschillende dingen te letten. We hebben een aantal tips voor je zodat je snel aan de slag kunt.

Check of je een vergunning nodig hebt voor de veranda

Als je een veranda bouwen wilt moet je voldoen aan een aantal wetten. Het is dus van groot belang dat je eerst checkt of je een vergunning nodig hebt. Zoek eerst uit of je een vergunning moet aanvragen voor een veranda. Je wilt niet achteraf teleurgesteld worden omdat je geen vergunning hebt en je alles weer moet afbreken.

Zorg voor een bouwtekening

Voordat je een veranda bouwen gaat is het belangrijk je goed voor te bereiden. Je kunt het beste uitmeten waar de veranda precies moet komen. je kunt op basis hiervan een bouwtekening maken. Je gaat dan beslissen welke materialen je eventueel zou willen hebben voor je veranda. Plan vooraf of je materialen misschien moet huren bijvoorbeeld een lift die je nodig hebt voor het dak te plaatsen.

Het is verstandig om de materialen die je nodig hebt in huis te hebben voordat je begint. Zodat je tijdens het bouwen niet nog naar de winkel moet om dat op te halen. Dat vergt tijd en je wilt natuurlijk de veranda snel klaar hebben. Als je voor het bouwen alles al in huis hebt kun je gewoon doorwerken aan de veranda. Dat geldt voor alle materialen zoals schroeven tot kitspuit aan toe.

Bepaal het soort veranda dat je wilt bouwen

Er zijn verschillende soorten veranda’s die je kunt bouwen. Het is belangrijk dat je vooraf bepaalt welke veranda je wilt. Je hebt de mogelijkheid te kiezen voor een leefveranda, leefkeuken veranda, een open veranda, een gesloten veranda maar ook een woonveranda en zoveel meer… Je zult moeten kijken welke het beste past bij jouw situatie en natuurlijk moet die bij het huis en de tuin passen. De keuze is ook afhankelijk aan het doel waarvoor je de veranda wilt gebruiken.

Als je niet weet welk materiaal bij je past en welke voor en nadelen deze hebben dan kun je voordat je begint hier eerst onderzoek naar doen. Je zult dan het juiste materiaal voor je veranda vinden. Als je dit uitzoekt voordat je begint met de veranda zul je niet voor verrassingen komen te staan. De keuze hangt ook af van je smaak. De kwaliteit van de materialen scheelt niet veel van elkaar.

Je moet voor jezelf nagaan of je een moderne uitstraling wilt of meer een natuurlijke uitstraling. Een veranda bouwen is niet gemakkelijk omdat je met grote platen werkt. Alles moet uitgemeten worden en zal waterpas moeten staan. Als je met de materialen gaat werken die zwaar zijn, kun je beter zorgen voor hulp bij het bouwen van je veranda.

Een veranda bouwen, kies het juiste materiaal

Je hebt bepaald welke veranda het wordt. Nu kun je gaan kijken welk materiaal je wilt. De veranda’s kun je kopen in verschillende materialen. De keuze in het assortiment is groot. Ieder materiaal heeft voor en nadelen. De materialen waar je o.a. uit kunt kiezen zijn:

 • Hout
 • PVC
 • Glas
 • Steen
 • Aluminium
 • kunststof

Kies een passende vloer voor een veranda in de tuin

Het is mogelijk dat je een veranda bouwen wilt in de tuin. Je hebt dan een passende vloer nodig voor in de veranda. Er zijn veel mogelijkheden voor vloeren. Match de vloer dan met het materiaal dat je gekozen hebt voor de veranda. De vloeren kunnen bijvoorbeeld vlonderplanken, betonvloeren of stoeptegels zijn.

Het dak van de veranda bepalen

Voor het dak heb je eindeloos mogelijkheden. Toch kan het ook een lastige keuze zijn omdat er verschillende materialen zijn. Je hebt diverse soorten dakbedekkingen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakpannen of een dak van zink. Andere mogelijkheden voor een dak zijn glas en polycarbonaat. Heb je liever een lamellen overkapping dan behoort dat ook tot de mogelijkheden.

Een veranda inrichten is leuk

Een veranda bouwen is soms lastig maar kan ook leuk zijn want het heeft geeft een mooie uitstraling en ziet er top uit. Het inrichten van je veranda is gewoon leuk omdat je deze gezellig kunt inrichten naar je eigen wensen. Je kunt de veranda zo sfeervol maken als jezelf wilt. Je kunt het bereiken door tuinmeubels te plaatsen met sfeervolle verlichting.

Wil je een veranda dat ook warm aanvoelt kun je gebruik maken van terrasverwarmers. De hele veranda kun je aankleden met leuke accessoires. Je veranda zal dan zeker opvallen en er sfeervol uitzien. Een veranda bouwen en inrichten kost tijd maar het resultaat mag er dan wezen. Een goede planning vooraf is belangrijk want je maakt tenslotte een investering die voor een langere termijn is.

Kies voor een aanbouw veranda voor in de tuin

Een andere optie waar je voor kunt kiezen is een aanbouw veranda. Hierbij kies je voor het soort aanbouw veranda en de grootte ervan. Een houten aanbouw veranda is eenvoudiger te plaatsen dan een aluminium aanbouw veranda. Ben je zelf niet handig in het plaatsen van een veranda, dan zou je hulp kunnen vragen bij het bouwen.

De voordelen van een veranda aan huis

Een veranda bouwen heeft veel voordelen. het maakt je minder afhankelijk van het wisselvallige weer. Vooral als het regent heb je het gevoel dat je toch buiten bent. Een veranda biedt je beschutting tegen slecht weer zoals regen en wind.

Een veranda kan je ook beschermen tegen de felle zon. Andere voordelen van een veranda zijn:

 • De veranda heeft een luxe uitstraling
 • Een veranda heeft een mooie overgang naar je tuin
 • Je kunt van een veranda een mooie tuin woonkamer maken
 • Genieten van luxe binnen en buiten
 • Het zorgt voor waardevermeerdering van je huis en tuin
 • Een veranda is sterk isolerend