Verbouwen? Investering voor nu, besparen op langere termijn

Verbouwen? Investering voor nu, besparen op langere termijn

Ben je van plan om te gaan verbouwen in je huis? Het kan raadzaam zijn om dan duurzaam te verbouwen. Het is een grote investering voor nu maar het zorgt ervoor dat je kunt besparen op langere termijn. Een van de dingen waar je kunt op besparen op langere termijn is de energiebesparing bijvoorbeeld. Duurzaam verbouwen is goed voor het milieu maar het kan je kosten schelen in de maandelijkse kosten die je hebt. Je kunt goedkoop wonen op de langere termijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kunt besparen op een langere termijn. Ben je benieuwd? We leggen je het uit.

Wat houdt duurzaam een huis verbouwen in?

Wanneer er sprake is van duurzaam verbouwen dan wordt er rekening gehouden met het milieu tijdens een huis verbouwing. Er worden tijdens de verbouwing gewerkt met duurzame materialen maar ook wordt er gedacht aan mogelijkheden om energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld duurzaam wonen door:

 • Zonnepanelen aanleggen
 • HR-verwarmingsketels die zuinig zijn
 • Isolatieglas gebruiken
 • Isolatie van Spouwmuren
 • Het watergebruik in huis
 • Kiezen voor duurzame verlichting (LED)

Je kunt energie besparen door het huis goed te isoleren. Je moet wel natuurlijk kunnen ademen nog dus een gezonde en goede ventilatie van je woning is een vereiste. Wanneer je duurzaam gaat verbouwen aan je huis en het gaat isoleren dan wordt er gelet op de gezondheid van de bewoners. Naast het duurzaam verbouwen van je huis kun je ook duurzaam slopen van je huis. De materialen die vrijkomen bij het slopen worden dan gerecycled.

Zorg dat de grondstoffen voor de bouwmaterialen niet uitgeput worden bij de verbouwing. Let ook op het gebruik van de materialen. Je moet nu veel investeren wanneer je kiest voor duurzaam verbouwen maar op langere termijn verdient zich dit terug. Dat komt omdat het energieverbruik in de woning omlaag zal gaan waardoor de energierekeningen lager zullen uitvallen. Je kunt dus geld besparen uiteindelijk.

Aan deze eisen moet je voldoen bij het duurzaam verbouwen van je huis

Wanneer je duurzaam wilt verbouwen aan je huis zijn hier regels aan verbonden. In een bouwbesluit zul je de bouwtechnische voorschriften kunnen vinden. Hier staat precies waaraan een duurzame woning aan moet voldoen. Met de volgende zaken is rekening worden gehouden bij een duurzaam huis.

 • De veiligheid
 • De gezondheid
 • De bruikbaarheid
 • Het milieu
 • De energiezuinigheid

Het is belangrijk dat je duurzaam kunt gaan wonen maar je moet ook prettig kunnen wonen. Je kunt jezelf richten op de energiebesparing maar ook op het flexibel en demontabel verbouwen van je huis. Een duurzaam huis is anders verbouwen dan een normale verbouwing. Aan het begin moet je investeren maar je kunt goedkoop wonen na een tijdje.

Kies voor compacte ruimtes

Als je duurzaam wilt wonen kun je op den duur goedkoop wonen. Zorg dat je compacte ruimtes hebt in je huis. Hoe kleiner die ruimtes zijn, hoe minder energie je zult verbruiken. Zorg dat koude en warme kamers samen gegroepeerd zijn. Bijvoorbeeld de leefruimte is een warme ruimte en de slaapkamers zijn koude kamers. Let erop bij duurzaam wonen dat je geen onnodige kamers hebt.

Isoleer grondig je huis

Wanneer je duurzaam wilt verbouwen is het belangrijk dat je gezond kunt wonen. Een goed geïsoleerde woning is dan nodig. Het is ook belangrijk dat je een goede geventileerde woning hebt. De dakisolatie en de beglazing zijn de belangrijkste en duurste investering van het duurzaam verbouwen van je huis. Naast deze isolaties heb je nog de muurisolatie. Heb je niet geïsoleerde spouwmuren in je woning dan kun je deze goedkoop isoleren. Is dit niet mogelijk dan kun je isoleren langs de buitengevel. Dat heet esoleren.

Als je het huis goed isoleert kan dit je veel geld besparen op jaarbasis. Als je het dak hebt geïsoleerd kan dit je op jaarbasis 550 euro besparen. Wanneer je de muren goed isoleert kan dit je per jaar 220 euro besparen. Als je dan dubbel glas hebt en ook de vloeren hebt geïsoleerd dan kun je nog eens 420 euro besparen. Je huis grondig isoleren heeft nut want het zorgt ervoor dat je duurzaam en goedkoop wonen kunt.

Neem bouwmaterialen die duurzaam zijn

Als je een duurzaam huis wilt dan zijn de bouwmaterialen belangrijk. Kies voor bouwmaterialen die duurzaam zijn. Je kunt dan letten op de invloed van het milieu en de gevolgen voor je gezondheid. Het levert in ieder geval een verbetering op voor de energieprestaties. Op langere duur zul je minder kosten hebben aan je energielasten.

Duurzame materialen zijn bijvoorbeeld hout. Hout is een natuurlijk bouwmateriaal die geschikt is voor duurzaam verbouwen. Een ander duurzaam materiaal is bamboe. Hout en Bamboe hebben het FSC-keurmerk.  Voor je vloeren kun je gebruik maken van natuursteen. Natuursteen is een materiaal dat hard is en kan gerust tegen een stootje. Andere materialen die je kunt gebruiken zijn:

 • Metaal (gerecycled)
 • Beton (gerecycled)
 • Groen dak
 • Kurk

De duurzame materialen zijn een grote investering en daarom stel je het uit. Wanneer je gaat duurzaam verbouwen levert dit op langere termijn je geld op doordat je kunt besparen. Wanneer je kiest voor duurzame materialen kies je ook voor materialen die langer mee zullen gaan. De materialen hoef je dan minder snel te vervangen. Duurzame materialen zijn nauwelijks of niet schadelijk voor het milieu en jouw gezondheid.

Zonnepanelen installeren op je woning

Een grote investering bij duurzaam wonen is zonnepanelen installeren aan je huis. Het is een grote stap omdat het vrij duur is. Op langere termijn verdien je het geld zeker terug en je bent zeker van duurzame energie. Een huis die beschikt over zonnepanelen is meer geld waard wanneer je besluit het huis te verkopen na verloop van tijd. Zonnepanelen zijn geen slechte investering omdat de energieprijzen waarschijnlijk zullen blijven stijgen.

Kies voor een groen dak op je huis

Als je bezig bent met het verbouwen van je huis kun je kiezen voor een groen dak. Een groendak is een dak waarop mossen of planten groeien. Een groendak is duurzaam en je kunt hier ook zonnepanelen op plaatsen.