Ben je van plan om je trap opnieuw te stofferen? Wil je het zelf doen of laat je het doen door vakmensen? Een trap stofferen betekent gewoon dat je de trap gaat bekleden met een tapijt. Het ziet er mooi uit en voelt ook nog eens zacht aan. Een trap stofferen biedt veel voordelen. Dat is ook de reden waarom veel mensen hun trap willen stofferen. Wil je meer weten over een trap stofferen? Lees dan hieronder verder!
Wat houdt een trap stofferen in?
Er zijn mensen die denken dat het stofferen van de trap niet meer hoort. Het wordt ook wel eens gezien als oubollig. Echter is dit niet terecht wanneer je kijkt naar de voordelen en de mogelijkheden ervan. Het stofferen van je trap zorgt ervoor dat er geen geluid is bij het lopen op de trap. Je kunt het zien als een geluidsdemping. Wanneer je een trap gaat stofferen dan komt er tapijt op. Dat houdt stofferen in.
Een gestoffeerde trap voelt warm en zacht aan wanneer je erover loopt. Als je de trap opnieuw stoffeert dan kan het ook als een oplossing dienen voor oudere of beschadigde traptreden. Met de stoffering camoufleer je de oude of beschadigde traptreden. Je geeft de trap weer een mooie look. Je hebt de keuze uit verschillende soorten en kleuren tapijten waardoor je trap uniek kan zijn.
Een traploper-effect of een volledige stoffering
Er zijn twee manieren om een trap te stofferen. Je hebt het traploper-effect en een volledige stoffering. Wanneer er gesproken wordt van een traploper effect dan stoffeer je een gedeelte van de trap. Dit is bij de meeste trappen het middenstuk dat wordt gestoffeerd. Een deel van de traptreden blijft dan zichtbaar. Bestaan de traptreden dan uit hetzelfde materiaal als de leuningen van de trap dan ziet dat als een geheel mooi uit.
Bij een volledige stoffering wordt de hele trap gestoffeerd. De traptrede wordt helemaal voorzien van stof. Wanneer je kiest voor een vast tapijt dan is dat altijd het geval. Dit is een ideale optie wanneer de traptreden beschadigd zijn.
Niet elk tapijt is geschikt voor het stofferen van je trap
Je trap bekleden gaat niet met ieder tapijtsoorten. Er zijn een aantal eigenschappen waarop je moet letten. De volgende eigenschappen zijn van belang bij het kiezen van je tapijt.
- De pooldichtheid
- De stevigheid
- Een synthetisch of natuurlijk tapijt
De pooldichtheid
Een tapijt met een te lage pooldichtheid is niet geschikt voor een trap te bekleden. Je gaat namelijk de onderlaag of rug zien wanneer je deze gaat leggen en buigen om de traptreden. Dat ziet er niet mooi uit wanneer je kiest voor een tapijt met een lage pooldichtheid. Een tapijt met een hoge pooldichtheid is ook gemakkelijker te buigen.
De stevigheid
Wanneer je een trap hebt dan wordt die veel belopen. Het is belangrijk dat je dan kiest voor een tapijt die stevig aanvoelt. De voorzijde van treden wordt het zwaarst belast tijdens het lopen. Je kunt dan het beste kiezen voor tapijten die een stevige garenstructuur hebben. Bijvoorbeeld bouclé en frisé zijn geschikte trapbekledingen met een stevige structuur. Het vuil blijft dan ook aan de oppervlakte met een vuil beschermingslaag.
Een synthetisch of natuurlijk tapijt
De synthetische tapijten worden het meest gebruikt. Er bestaan ook natuurlijke tapijten. Kokos tapijten worden ook vaak gebruikt voor trap stofferingen. Een ander materiaal dat geschikt is voor het stofferen van je trap is Sisal. Een natuurlijk tapijt kan ook nadelen hebben. Ze rafelen sneller en nemen gemakkelijker vocht op. Als je kiest voor een natuurlijk tapijt dan zal die minder gemakkelijk te reinigen zijn dan een synthetisch tapijt.
De trap zelf stofferen of een vakman inschakelen
Het stofferen van een trap kun je zelf doen of je schakelt een vakman in. Als je geld wilt besparen dan zou je ervoor kunnen kiezen om dit zelf te doen. Het is dan de goedkoopste oplossing op korte termijn. Je hebt wel iets kennis nodig om een trap te stofferen want er kan van alles misgaan bij het stofferen en dan kunnen de herstellingskosten hoog oplopen.
Een trap stofferen is een klus die intensief is waarbij kennis en ervaring vereist zijn. Een vakman moet hierbij vaak zijn hoofd bijhouden. Iedere trap vraagt om een aparte aanpak. Wanneer een vakman dit doet dan zie je dit meteen aan de afwerking ervan. De naden en aansluitingen worden goed gedicht waardoor die niet kan rafelen wanneer het iemand doet met ervaring. Het tapijt zal ook niet snel opbollen.
Ga je zelf de trap stofferen dan is het mogelijk dat je de naden en aansluitingen niet goed hebt waardoor deze wel gaat opbollen en gaat rafelen. De kans dat je dan weer opnieuw moet gaan stofferen in een korte tijd is groot. Daarbij heb je dan extra kosten. Je kunt dan beter meteen iemand inschakelen die ervaring ermee heeft zodat je deze onverwachte kosten niet gaat krijgen. Om kosten toch iets te dekken kun je voorbereidend werk nog doen.
Welke soorten trapbekleding zijn er?
Er zijn verschillende soorten materialen voor je trap. Uit de volgende trapbekledingen kun je kiezen:
- Een Tapijt
- Marmoleum
- Vinyl
- Hout
- Natuursteen
- Glas
- Een traploper
Tapijt dempt het geluid en voelt warm en zacht aan wanneer je erop loopt. Een marmoleum trapbekleding wordt nooit saai en is slijtvast. Het is ook gemakkelijk schoon te maken. Dat geldt ook voor een vinyl trapbekleding. Een open of dichte trap kun je mooi bekleden met hout. Hout geeft een warme aanblik en is geluiddempend. Hout kun je eenvoudig reinigen.
Glas en natuursteen wordt veel gebruikt bij modern interieur. Je ziet dit vaak bij open design trappen en zwevende trappen. Een glazen trapbekleding of een natuurstenen trap bekleding dient vooral als functioneel doel en als esthetisch doel. Voor het comfort zijn ze niet gedacht. Bij glas zie je elk vuil erop. Echter is glas en natuursteen goed schoon te houden.
Heb je goed afgewerkte trappen dan kun je kiezen voor een traploper in het midden van je trap. Het voelt warm aan.