Hoe richt je een rechthoekige tuin in?

Hoe richt je een rechthoekige tuin in

Woon je in een oudere, of recentere nieuwbouwwoning, dan krijg je al snel te maken met een rechthoekige achtertuin. Vrijwel iedere achtertuin van de nieuwbouwwoning is immers rechthoekig en loopt evenwijdig aan de breedte van de woning. Hoe richt je zo’n rechthoekige tuin nu zo aantrekkelijk mogelijk in? Lees onze tips om het beste uit jouw tuin te halen!

Beginnen bij het begin: wat komt er in je tuin?

Om een mooie tuin indeling te maken, die er voor zorgt dat jouw tuin niet zo rechthoekig oogt, bepaal je eerst welke tuinattributen nu daadwerkelijk in de tuin geplaatst zullen worden. Het meest praktische is om het terras direct te schakelen aan de achterzijde van je woning. Zo kun je een zonnescherm plaatsen aan je woning, of een overkapping, waar je direct profijt van hebt op het terras.

Het terras

Kies jij voor een stenen terras, of ga je voor houtlook? Een mooie aanrader zijn composiet vlonderplanken. Deze bestaan deels uit kunststof, waardoor zij eindeloos lang mooi blijven, maar ook zorg je hiermee voor een bijzonder contrast in de tuin.

Afhankelijk van de grootte van het terras kies je tuinmeubilair uit en aanverwante accessoires voor het terras – zie voor inspiratie de website Tuinmeubelshop.nl.

Naast tuinmeubels komen er wellicht nog meer attributen in de tuin, vooral wanneer je kinderen hebt. Zo kun je denken aan een trampoline, een opzetzwembad of een zandschelp. Beslis alvast wat waar komt. Hierna kun je de tuin verder inrichten.

Tip 1. Groenafscheiding

Is de indeling eenmaal bepaald, dan kun je aan de slag met groen in de tuin. Meestal kiezen we voor een totaal betegelde achtertuin, om zoveel mogelijk de ruimte te benutten, toch betekent de aanwezigheid van groen een mooi natuurlijk accent in de tuin. Zorg dat minimaal één afscheiding uit een haag bestaat, hiermee onderbreek je het effect van een ‘kartonnen doos’, waar schuttingen helaas voor zorgen. Zo kun je de achterzijde of de linker of rechterzijde uit een haag laten bestaan. Meestal wordt er gekozen voor een heg, of voor een coniferen haag. Zie jij dit liever niet zitten vanwege de extra ruimte die het kost? Je zou in dat geval een klimop (hedera helix) kunnen plaatsen langs de schutting. Dit betekent wel wat extra werk in de zin van snoeien, maar het effect mag er zijn!

Tip 2. Niveauverschil

Niveauverschil in de tuin, al gaat het maar om één trede, geeft je tuin direct een bijzonder visueel effect. De tuin krijgt er een extra 3D effect door. Het niveauverschil is eenvoudig te bereiken met boordstenen, of met een lage betonnen keerwand.

Tip 3. Kiezels en splitstenen

Creëer een mooie kiezelrand langs de schutting met een maximale breedte van 20 cm. Niet alleen geeft het je tuin een mooi contrast, het biedt ook afwatering bij hevige regenval. Ga bij voorkeur voor Ardenner split, dit zijn grijze natuurstenen uit de Ardennen.

Tip 4. Planten in verrijdbare bakken

Om een mooie afscheiding in de tuin te creëren is er de keuze voor sierlijke, verrijdbare plantenbakken. Meestal zijn deze van hout gemaakt. Ze zijn verkrijgbaar in o.a. rechthoekige vormen; zo kun je altijd bepalen of je ze in de breedte of lengte positioneert en kun je natuurlijk variëren. Plaats er winterhard groen in, zoals kleine coniferen. Zo heb je het hele jaar door groen in de tuin.

Tot slot

Door de kiezen voor verplaatsbare elementen in de tuin kun je eindeloos variëren, hierdoor kun je zelf de meest ideale inrichting creëren: ook als de situatie verandert op den duur.